Bästa kikaren 2024 – upplev natur, jakt och fiske på bästa sätt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PN Jakt, Outnorth och Outdoorexperten.

KategoriKikareBästa pris
PremiumSwarovski CL Companion 8×30Läs mer…
MediumSteiner Ranger Xtreme 8×42Läs mer…
BudgetSteiner Safari Ultrasharp 8×25Läs mer…

En bra jaktkikare har man inte bara nytta av under jakten utan den kan också komma till stor nytta under resten av året. För att kikaren ska kunna användas är det viktigt att du har koll på vad du vill ha ut av den. Kikare kan ha väldigt många olika specifikationer och det kan vara klokt att läsa på lite mer innan du bestämmer dig för en viss variant. Här har vi tagit med flera olika kikare för att du ska kunna finna en variant som passar dig bra.

När det gäller kikare för jakt är de bra att ha oavsett vilka djur man jagar. De kan bland annat användas för avståndsbedömning, för att avgöra om det är lämpligt att skjuta, samt för att se vilket djur det egentligen är som befinner sig inom skotthåll. Har kikaren en funktion som gör att man ser i mörkret kan den också användas för att man ska kunna lokalisera djur vid vildsvinsjakt eller eftersök. Jagar man fåglar blir en bra kikare rent av oumbärlig. Den kommer att behövas för att se vilken art det är man har framför sig, samt hur många som är i flocken. Kikaren kan också vara till hjälp för att se om en fågel är fälld eller inte.

Att hitta rätt kikare är inte alltid helt enkelt eftersom att det finns så många olika varianter att välja mellan. Därför har vi testat och skrivit om kikare i flera olika prisklasser för att du ska kunna hitta en variant som passar dig riktigt bra. Kikaren ska inte vara för tung, för stor eller väldigt klumpig. Då är risken stor att den bli liggande hemma. Dessutom behöver du ha koll på skymningstal och andra termer i samband med ditt köp. Självklart förklarar vi också de här sakerna så att du vet lite mer om vad du behöver prioritera i ditt val av jaktkikare.

Tänk dessutom på att kikaren behöver vara relativt hållbar för att tåla de påfrestningar som en dag i skogen faktiskt innebär.

Swarovski CL Companion 8×30

Swarovski CL Companion 8×30

Swarovski CL Companion 8×30 med väska är en kikare som det är lätt att ta med sig. Kikaren är enkel att hantera, den väger väldigt lite och den är inte speciellt stor. Tack vare det greppvänliga gummit är kikaren också behaglig att hålla i längre stunder och det går också att greppa den vid regnigt väder.

Steiner Ranger Xtreme 8×42

Steiner Ranger Xtreme 8×42

Steiner Ranger Xtreme 8×42 har en låg vikt och storleken, den är också liten. Det gör den till en utmärkt allround variant. Ljusbilden blir också bra även i mörkare omgivning.

Steiner Safari Ultrasharp 8×25

Steiner Safari Ultrasharp 8x25

Med Steiner Safari Ultrasharp 8×25 får du en kikare som passar både i tropikerna och uppe i bergen. Den liknar med sina specialbehandlade linser ett par solglasögon för bästa bild.

Swarovski CL Pocket Mountain 8×25

Swarovski CL Pocket Mountain 8×25

Om du söker efter en kikare som både kan vara i vanligt format och i pocketvariant är Swarovski CL Pocket Mountain 8×25 helt rätt att välja. Kikaren kan enkelt vikas ihop och bli en kompakt sådan med toppoptik.

Så här utförde vi testerna av bästa kikare

  1. Vi börjar med att kartlägga vilka kikare som finns på den svenska marknaden idag
  2. Sedan går vi igenom utförda och publicerade tester av olika kikare
  3. Till sist sammanställer och utvärderar vi informationen från alla tester samt skriver och publicerar vår köpguide med recensioner av bästa kikare med 3-4 utvalda bäst i test kikare.

Premiumjakt.se är en hemsida som till stor del finansieras genom att länka till olika e-handlare, främst inom jakt. Alla tester genomförs dock helt fristående från dessa företag och de olika tillverkarnas produkter. Innehållet i våra recensioner och köpguider avgörs helt av de enskilda personer som utför samt analyserar testerna.

Bäst i test kikare

Premium: Swarovski CL Companion 8×30

Premium: Swarovski CL Companion 8×30

Den här kikaren är för dig som verkligen vill ha en toppenbra bild utan att konkurrera med kikarens storlek. Det här är en mindre kikare som alltid går att ha med sig tack vare den låga vikten och den ringa storleken. Dessutom är kikaren enkel att hantera och att hålla i tack vare gummibeklädningen samt tumgreppen. Kikarens reglage är välplacerade och enkla att använda även när man tittar i kikaren för att man ska få bästa möjliga skärpa. En stor fördel är de behandlingar glasen i kikaren fått. Det ger en klar och skarp bild även på längre avstånd och dessutom håller sig glasen fria från repor länge även efter en mer omild behandling.

Synfältet är relativt brett trots kikarens mindre storlek och även ljustransmissionen är bra. Det gör att kikaren kan användas vid flera olika typer av jakt, och även när det börjar skymma. Kikarens ögonmusslor är justerbara och kan anpassas för varje ansikte. Dessutom är den vatten- och fukt-tät vilket är en stor fördel.

Mellan: Steiner Ranger Xtreme 8×42

Mellan: Steiner Ranger Xtreme 8×42

Med en framlins på 42 mm ger den här kikaren utmärkta förhållanden även i mörkare ljus. Kikaren är av allround typ och dess storlek samt vikt håller sig relativt liten i förhållande till kikarens kvalitet. Även om du har handskar på dig kan du komma åt kikarens reglage samt dess fokusknappar tack vare deras generösa storlek.

Den här kikaren har behandlade glas som ger en god färgåtergivning oavsett miljö och dessutom bidrar det till att jägarens ögon skonas från farlig strålning från solen. Ögonmusslorna är tillverkade av kisel och de kan både vridas, vikas upp och snurras. På så sätt kan man få dem att sluta tätt kring ögonen. Den här kikaren går tack vare de justerbara ögonmusslorna också att använda om man har glasögon.

Kikaren har ett kraftigt hölje fodrat med gummi. Det gör att kikaren är behaglig att ta i och hålla i även om det är väldigt kallt eller varmt ute. I temperaturer mellan -20 till +50 grader går det utan problem att använda kikaren. Gummit gör också att kikaren tål tuff användning och den är också vattentät vilket är en stor fördel ute i skogen. Kikaren är rent av vattentät ner till tre meters djup och det gör att du inte behöver vara orolig om du skulle råka tappa den i en pöl eller bäck i skogen.

Budget: Steiner Safari Ultrasharp 8×25

Budget: Steiner Safari Ultrasharp 8x25

Med tysk kvalitetsoptik och ergonomiska grepp är den här kikaren inte ett dåligt val. Kikaren är utvecklad specifikt för utomhusfantaster och den kommer troligen att bli en god kamrat i skogen.

Kikarens chassi är fiberförstärkt och den har också en armering av gummi vilket gör det skönt att hålla i kikaren. Kikarens glas har såväl antireflexbehandling samt skyddar mot UV-A och UV-B strålar vilket är en stor fördel för jägaren som jagar mycket i soligt väder. Optiken har en svag färgning i brons och det gör att färgåtergivningen blir riktigt bra. Dessutom får man en fin kontrast. Optiken ger riktigt skarpa bilder på mer än 20 meters avstånd. På närmare håll kan bilden bli lite oskarp. Skymningsfaktorn ligger på 14.14 och det är inte ett jättehögt tal. Det betyder i sin tur att kikaren inte fungerar jättebra i mörker eller i dåligt ljus. För jägaren som behöver en liten och smidig kikare för jakt i dagsljus är det dock ett bra val som inte kostar allt för mycket pengar.

Special: Swarovski CL Pocket Mountain 8×25

Special: Swarovski CL Pocket Mountain 8×25

Kikarmodellen Swarovski CL Pocket Mountain 8×25 är en lite speciell kikare eftersom att den både kan användas som pocketkikare och som vanlig kikare. När du viker ihop den blir kikaren kompakt och den kan användas som en sådan, det går också att fälla ut den så att den blir en helt vanlig kikare. I båda formerna återger den färger på korrekt sätt, den har en hög kontrast och skärpan är enkel att ställa in. När kikaren är utfällt i större läge får du självklart ett större synfält än om du använder den i kompakt läge men det betyder inte att kompaktläget på något sätt är opraktiskt. Kikaren är också vattentät och imtät vilket är en stor fördel.

Utmanare bland kikare

Hawke Endurance ED 8×42

Hawke Endurance ED 8×42

Hawke Endurance ED 8×42 är en kikare som fått platsen som bäst i test i flera olika prövningar. Det kanske inte är så konstigt eftersom att den ger extremt skarpa och tydliga bilder. Kikaren kan också ta in ljus på ett väldigt bra sätt och den hanterar även mörker bra. Linserna är har olika beläggningar och det ger bilder i högupplöst kvalitet och oavsett om du tittar på kort eller långt avstånd blir bilden skarp. Kikaren har en tunnare gummibeläggning med räfflor på utsidan i handgreppen. Det gör att kikaren blir bekväm att hålla i och den blir också lätt att greppa även om det är blött eller kallt ute. Det är också skönare att hålla i kikaren om det är mycket varmt eller kallt ute tack vare gummibeläggningen.

Det här är en prisvärd kikare som går att använda både under jakten, vid fågelskådning och på semestern. Storleken är relativt liten och kikaren väger strax över 600 gram vilket är helt klart godkänt. Det är dock som så att det kanske inte är en kikare man väljer om det är så att man måste packa så lätt som möjligt eller om man vill ha en kikare som får plats i fickan.

Handkikare Vortex Diamondback 10×42 Gen 2

Handkikare Vortex Diamondback 10×42 Gen 2

Kikaren Vortex Diamondback Hd 10X42 är en professionell kikare som inte kostar fullt lika mycket. Gummibeklädnaden på kikarens utsida ger skydd mot stötar och dessutom gör den kikaren lätt att greppa oavsett situation. Överlag är kikaren lätt att hantera och den har också ett väldigt brett synfält. Kikaren är också helt tät för både damm, fukt och imma. Det gör att den kan användas i både regniga och torra miljöer utan att man behöver oroa sig för att kikaren ska gå sönder. Även vid sämre ljus fungerar kikaren bra tack vare att glasen fått speciell behandling.

Kikaren kan fästas på stativ vid behov och det är lätt att nå alla reglage för inställning av skärpa och fokus även när kikaren används. En liten nackdel är att ögonmusslorna är relativt hårda och de kan inte heller justeras så mycket. Det kan med andra ord vara svårt för glasögonbärare att använda kikaren på ett bra sätt.

Vortex Fury HD 10×42 Gen II

Vortex Fury HD 10×42 Gen II

Vortex Fury HD 10×42 Gen II Handkikare med Inbyggd Avståndsmätare är en perfekt kikare för jakten eftersom att du lätt kan se hur stort avståndet är mellan dig och djuret utan att behöva ta upp ett extra verktyg ur ryggsäcken. Kikaren kan enkelt ställas om mellan avståndsmätning och kikarfunktion genom knapparna som sitter på kikarens högra ovansida. Avståndet mäts med laser upp till distanser på 4500 meter. Det räcker för de flesta jägare.

Överlag har kikaren också en väldigt bra optik. Både färgåtergivning och upplösning är på topp och dessutom erbjuder kikaren en bra kontrast som gör att även mindre detaljer syns bra. Linserna har en antireflexcoating och den gör att skärpan och ljusinsläppet blir bra även om ljusförhållandena är lite sämre. Kikaren har dessutom livstids garanti vilket är super. Självklart är den också imtät och vattentät.

Kikaren är dock av en större och tyngre modell. Det är med andra ord inte en kikare som får plats i bröstfickan, och kanske inte heller ett val om packningen ska begränsas på grund av långa transportsträckor i hård terräng. Ett plus är dock möjligheten att fästa kikaren på stativ under jakten. Det lämnar händerna fria.

Kikare – frågor & svar

Innan du köper en kikare rekommenderar vi att du läser igenom svaren till vanliga frågor om kikare.

Vad är skymningstal?

När det gäller skymningstal är det en siffra som talar om hur pass bra en kikare fungerar i dåligt ljus. Man multiplicerar objektivets diameter med förstoringen och sedan dras roten ur summan. Ofta är en kikare med högt skymningstal bra i dåligt ljus men man måste också se till kikarens utgångspupill. Om den är låg spelar skymningstalet mindre roll, men är utgångspupillen högre kan kikaren fungera riktigt bra i dåligt ljus så länge även skymningstalet är högt.

Vad finns det för olika typer av kikare?

Det finns flera olika typer av kikare och de delas vanligtvis in efter hur de används. En handkikare är till exempel väldigt vanlig att ta med ut i naturen för att titta på djur och fåglar. Hur stor handkikaren är kan variera, och så även pris samt vikt. Handkikaren är ett utmärkt alternativ om du vill ha en liten och nätt kikare utan massor av extra finesser.

En kompakt kikare kan vara ett alternativ om du vill ha en ännu mindre kikare än en handkikare. Ofta får den här kikaren plats i en hand, eller kanske i fickan. Det gör den lätt att ta med sig, och dessutom brukar priserna vara lite lägre. Nackdelen är att synfältet och kikarens förmåga att fungera i mörker minskar i takt med den mindre storleken. Det finns dock också kikare som sett till ljuskänslighet ligger närmare en handkikare om just den aspekten är viktig för dig.

En monokikare behöver inte hållas med två händer och den har också bara en tub man tittar genom. Det gör att kikaren blir lättare att hantera, den tar också mindre plats i väskan och den väger i regel mindre än en kikare med två tuber. Kikaren fungerar i regel bra men den ger ett mindre synfält och användningen i mörker begränsas.

En tubkikare är kanske inte så vanlig att ta med sig ut under jakt. Den behöver i regel sättas på ett stativ och kikaren är stor. Därför har vi inte med den i vårt test men det är en kikarvariant som finns.

Varför är ljuskänsligheten så olika hos olika kikare?

Ljuskänsligheten i en kikare beror på optiken. En kikare med mer avancerad teknik kommer att ha bättre ljuskänslighet än en variant där optiken inte prioriteras. Kikarens storlek spelar inte heller så stor roll utan det är de sakerna som finns i kikaren som spelar roll. En annan sak som har betydelse är metoderna kikartillverkaren använder.

Sammanfattning om kikare

Att välja en kikare är kanske inte alltid helt lätt. Det första du bör göra är att fundera på vad du ska använda din kikare till. Då kan du snabbt räkna bort varianter som inte passar dina kriterier. Vi har tagit med flera olika varianter av kikare i blandade prisklasser för att du ska kunna finna en variant som också passar din plånbok.

I premiumklass tar vi fram Swarovski CL Companion 8×30 som vinnare. Det är en kikare som praktiskt taget fungerar under alla förhållanden vilket är en stor fördel för allroundjägaren som både är ute i skogen när solen skiner, samt på natten när vildsvinen börjar röra på sig. Kikaren har också en oslagbar skärpa utan att bli för stor.

I mellanklass finns den vattentäta kikaren Steiner Ranger Xtreme 8×42 som klarar upp till tre meter djupt vatten. Ett stort plus är också att glasögonbärare kan använda kikaren på ett bra sätt tack vare ögonmusslorna som enkelt justeras.

Budgetvarianten Steiner Safari Ultrasharp 8×25 är också ett bra val för den jägare som inte vill lägga ut för mycket pengar på sin kikare. Det är inte en dålig kikare, men när det gäller kikarens funktion i mörker får man vad man betalar för. Här är inte funktionen den bästa, men i dagsljus har den både tillfredsställande synfält och skärpa.

Vår specialare är Swarovski CL Pocket Mountain 8×25. Det är en kikare som går att använda som kompakt variant men den kan också fällas ut för att få ett bredare synfält. Det är också en bra allroundkikare.

Kikarna Hawke Endurance ED 8×42, Vortex Diamondback Hd 10X42 samt Vortex Fury HD 10×42 Gen II är alla med i kategorin utmanare i vårt test. Vortex Fury är en av våra absoluta favoriter i utmanarkategorin tack vare kombinationen med avståndsmätare men de här kikarna väger alla en hel del och de är också lite större rent storleksmässigt.

Hur gick testerna av kikare till?

Våra testvinnande kikare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Swarovski CL Companion 8×30

10

Pris

10.0/10

Kvalitet

10.0/10

Funktionalitet

10.0/10

Känsla

10.0/10

Lämna en kommentar