Bästa handkikaren 2024 – håll bekvämt och enkelt koll på omvärlden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PN Jakt, Outnorth och Outdoorexperten.

KategoriHandkikareBästa pris
PremiumSwarovski EL Range 10×42Läs mer…
MediumSwarovski CL Companion 8×30Läs mer…
BudgetBushnell PowerView 10×50Läs mer…

En handkikare är ett ypperligt hjälpmedel när du sysslar med jakt, fågelskådning och vandring. Men med så många modeller på marknaden kan det vara svårt att välja rätt. Därför hjälper vi dig i denna recension genom att tipsa dig om de bästa handkikarna på marknaden.

Vi har valt att ta med modeller i flera olika prisklasser så alla kan hitta något som passar deras budget. En bra kikare ska vara lätt att ta med sig, skön att hålla i handen, ha bra skärpa och användbara funktioner. Och det är precis sådana handkikare vi kommer presentera här. Vi har även valt ut ett antal uppstickare som vi tycker är värda att nämnas på en sån här lista. Vi hoppas du hittar just den handkikare du söker för dina kommande äventyr.

Swarovski EL Range 10×42

Swarovski EL Range 10×42

I premiumklassen har vi valt ut Swaroviskis El Range, en handkikare med extra allt. Den känns perfekt i handen och passar dig som bara nöjer dig med det bästa. Kikaren är dessutom vindtät och vattentät.

Swarovski CL Companion 8×30

Swarovski CL Companion 8×30

Vår mellanprodukt kommer också från Swarovski i form av kikaren EL Companion. Det är en perfekt handkikare för dig som vill ha en liten och kompakt kikare av hög kvalitet.

Bushnell PowerView 10×50

Bushnell PowerView 10×50

Vår budgetmodell kommer från Bushnell och är beviset på att kvalitet inte alltid behöver kosta multum. Det är faktiskt en av världens populäraste kikare och det är inte svårt att förstå varför. Det är tack vare dess fantastiska egenskaper.

Steiner Safari Ultrasharp 8×25

Steiner Safari Ultrasharp 8×25

Vi har också valt att ta med en specialprodukt i form av Steiner Safari Ultrasharp och det är verkligen en kikare med extra allt. Denna passar lika bra för resenären som för friluftsmänniskan och är lätt att bära med sig vart du än ska.

Så här utförde vi testerna av bästa handkikare

  1. Vi börjar med att kartlägga vilka handkikare som finns på den svenska marknaden idag
  2. Sedan går vi igenom utförda och publicerade tester av olika handkikare
  3. Till sist sammanställer och utvärderar vi informationen från alla tester samt skriver och publicerar vår köpguide med recensioner av bästa handkikare med 3-4 utvalda bäst i test handkikare

Premiumjakt.se är en hemsida som till stor del finansieras genom att länka till olika e-handlare, främst inom jakt. Alla tester genomförs dock helt fristående från dessa företag och de olika tillverkarnas produkter. Innehållet i våra recensioner och köpguider avgörs helt av de enskilda personer som utför samt analyserar testerna.

Bäst i test handkikare

Premium: Swarovski EL Range 10×42

Premium: Swarovski EL Range 10×42

Swarovski är inte bara välkända för sina smycken, de är också riktigt bra på att tillverka handkikare av högsta klass. Ett exempel är premiumprodukten på vår lista i form av Swarovski El Range 10×42. Denna snygga och stilrena kikare har allt du kan önska dig vare sig du vill använda den i friluftslivet eller när du är ute och reser. Den är utrustad med en speciell HD-optik som gör att färgåtergivningen blir något alldeles extra. Dessutom är kontrasten både hög och bra, vilket är ett stort plus i kanten. Om du frågar oss finns det ingen handkikare på marknaden som kan mäta sig med denna modell. Den är ergonomiskt utformad för att ligga perfekt i handen även om du håller i den längre stunder. Frontlinserna är behandlade med något som kallas för Swarovskis Swaroclean, vilket innebär att den stöter bort vatten och smuts automatiskt. Det blir alltså lättare för dig som användare att hålla kikaren ren och i gott skick.

Modellen El Range har även justerbara ögonmusslor, vilket gör att den även kan användas av dig som bär glasögon. Den är både vattentät och fukttät så du behöver inte oroa dig om du vandrar i lite hårdare terräng. Detta är en kikare som kan följa med dig överallt. Den kan förstora upp till 10 gånger så den kan användas till det mesta. Att den även kan användas av dig som har ett svårare synfel är bara ytterligare ett argument till varför det är den ultimata kikaren. Vi vågar nästan lova att du inte kommer bli besviken.

Mellan: Swarovski CL Companion 8×30

Mellan: Swarovski CL Companion 8×30

Söker du en kikare som du alltid kan ha med dig oavsett vad du ska göra är Swarovskis CL Companion ett mycket gott val. Den är väldigt kompakt designad och väger endast 500 gram så den kommer aldrig kännas otymplig att bära. Lägg därtill att den både är greppvänlig och har ett extra tumgrepp och du har hittat en riktig fullträff. När vi testade denna produkt tyckte vi att det var ett sant nöje och vi känner på oss att du kommer tycka detsamma. Den är behandlad med flera olika behandlingar för att kunna släppa in mycket ljus och ge en så klar och skarp bild som möjligt. Swarovski är ett namn som har blivit synonymt med hög kvalitet när det kommer till handkikare och denna modell är inget undantag, snarare tvärtom. Den har allt du kan önska dig av en handkikare och när du köper den får du även en väska på köpet. Kikaren kommer i två olika färger så du kan välja din personliga favorit.

Budget: Bushnell PowerView 10×50

Budget: Bushnell PowerView 10×50

Den budgetmodell som vi valt ut heter Bushnell Powerview och trots sitt låga pris har den imponerande prestanda i klass med betydligt dyrare modeller. Det är inte konstigt att den flera gånger har kommit med på listan över världens mest populära kikare. Ytbehandlingen gör att kikaren har väldigt klara och ljusa egenskaper som verkligen imponerar på oss. När vi testade denna kikare själva blev vi förvånade över det billiga priset då en kikare av denna kvalitet brukar kosta betydligt mer. Du får alltså riktigt mycket kikare för pengarna. Något av det bästa med den är att kikaren kan komma till användning i så många olika situationer.

Kikaren är klädd med gummi på utsidan så du får ett bra grepp. Dessutom skyddar det mot stötar om du skulle råka tappa kikaren. Var dock lite försiktig i hård terräng eftersom den inte är vattentät. Vid köp medföljer en väska och en bärrem ifall du skulle vilja packa ner den till exempel under utflykter. Den kan förstora upp till tio gånger och har en garanti på hela 30 år så du kan känna dig 100 % trygg när du köper denna kikare.

Special: Steiner Safari Ultrasharp 8×25

Special: Steiner Safari Ultrasharp 8×25

Vår specialprodukt heter Steiner Safari Ultrasharp 8×25 och det första man lägger märke till är den något annorlunda formen. Denna kikare passar lika bra för dig som sportar som för dig som reser och är det perfekta valet om du söker en liten kikare som kan tas med överallt. Kikaren är helt fokusfri men ändå kompakt och robust, vilket Steiner har gjort sig kända för. Den kan förstora upp till åtta gånger och tack vare ett synfält på 120 meter kan du vara säker på att du inte kommer missa någonting, vare sig det handlar om en safari eller någon annan utflykt. En sak är säker och det är att vi inte hittat någon produkt som liknar denna på marknaden. Kikaren kommer alltid med 10 års garanti, vilket gör den till ett tryggt köp. Den är dessutom vattentät och tål temperaturer ner till -20 grader.

Utmanare bland handkikare

Bushnell Legend 10×42 Camo

Bushnell Legend 10×42 Camo

Vår första utmanare heter Bushnell Legend 10×42 Camo och är ett bra bevis på hur duktiga Bushnell är på att ta fram prisvärda kikare av riktigt hög kvalitet. Både ljusstyrkan och synfältet för tankarna till en premiumprodukt, vilket är ett riktigt gott betyg. Denna modell är både vattentät och stöttålig och lämpar sig för långa dagar i skogen. Det som gör att vi har valt att ta med den på vår lista över utmanare är den fantastiska bildupplevelsen som är något alldeles extra. Designen är också riktigt snygg med ett camouflagemönstrat yttre som smälter in perfekt med resten av din jaktklädsel. Den är väldigt smidig och enkel att ta med sig, vilket alltid är ett stort plus, speciellt om man befinner sig på jakt där man sitter still långa stunder.

Steiner Ranger Xtreme 8×42

Steiner Ranger Xtreme 8×42

Denna klassiska och stilrena handkikare från Diamondback är en riktigt prisvärd utmanare som är väl värd att spana in. Diamondback är välkända för att tillverka högkvalitativa kikare till ett riktigt bra pris. Det som gör att den verkligen sticker ut bland andra kikare i samma prisklass är den optiska kvaliteten. Den kan faktiskt mäta sig med konkurrenter som ligger betydligt högre i pris. Bara detta i sig gör att kikaren är värd att investera i. Kikaren är dessutom väldigt tålig, vilket är ett stort plus för dig som rör dig i lite tuffare terräng och behöver en kikare som kan klara stötar och eventuella fall.

Det som har gjort att Diamondback verkligen har blivit ett varumärke att räkna med är på grund av att de har det största synfältet i denna prisklass. Som du kanske redan förstått får du alltså väldigt mycket kikare för pengarna. Den är dessutom 100 % vattentät, vilket alltid är en fördel eftersom du kan använda kikaren tryggt i alla typer av miljöer. Den förstorar upp till åtta gånger och har en objektivdiameter på 42 millimeter. Något som vi inte heller vill missa att nämna är att du vid ett köp har livstids garanti, vilket är ganska ovanligt när det kommer till handkikare. Det är inte konstigt att denna kikare är en bästsäljare hos många återförsäljare då den älskas av användare. Den väger 620 gram så den passar för alla tillfällen och typer av användare. Du kan även köpa till ett linsrengöringskit från samma märke om du vill hålla din nya handkikare i absolut toppskick. Tar du väl hand om din kikare har du en kompanjon som varar i hela livet och kan följa med dig på alla typer av äventyr.

Swarovski CL Pocket Mountain 10×25

Swarovski CL Pocket Mountain 10×25

Nästa utmanare kommer från Swarovski som är en riktig tungviktare när det kommer till att tillverka bra och funktionella handkikare. Denna kikare ska du välja om du vill ha bästa möjliga optiska kvalitet. Den går både använda hopvikt som en kompakt kikare och utvikt som en kikare i större storlek. Du kan alltså anpassa dig beroende på vad du ska göra. Här får du en kikare som ger korrekt färgåtergivning och väldigt skarpa bilder, en modell av riktigt hög kvalitet med andra ord. Dess praktiska format gör den optimal både för bergsklättring och andra typer av resor. Det är en kikare som kan följa med överallt och som du alltid kan lita på. Ytterligare ett plus är att den är mycket skonsammare mot dina ögon än många andra modeller och det är ju aldrig något negativt.

Swarovski EL O-Range 8×42

Swarovski EL O-Range 8×42

Här har vi en kikare som verkligen sticker ut ut mängden. Tack vare dess orangea färg kommer du alltid sticka ut i mängden oavsett i vilken miljö du befinner dig. Denna handkikare ingår i Swarovskis välkända serie El Range, vilken av många ses som en måttstock på hur en riktigt bra handkikare ska vara utformad. Redan när du tar upp den för första gången kommer du märka hur skönt den ligger i handen och att den är ett sant nöje att använda. Det som är mest imponerande är den korrekta färggivningen som är av absolut högsta klass. Söker du en kikare av absoluta perfektion så är det denna modell du letar efter.

En fördel med denna kikare är att den är gjord med en speciell behandling som automatiskt stöter bort smuts och vatten, vilket hjälper dig att hålla kikaren i gott skick under en längre tid. Det skyddar även mot fingeravtryck, vilket man inte vill ha på sin fina kikare. På pluskontot kan vi också lägga till att den är både vattentät och tål fukt så du behöver inte vara orolig om du går nära en flod eller när du är ute i regnet. När du köper denna kikare har du alltid 10 års garanti samt 2 års garanti på de elektroniska delarna. Det är en stor trygghet att veta att du har så lång garanti när du köper en kikare av denna höga klass och en av anledningarna till att vi varmt kan rekommendera den.

Hawke Frontier ED X 10×42

Hawke Frontier ED X 10×42

Söker du en lite större och tyngre kikare så kan denna modell från Hawke vara det du söker. Om du köper denna får du en väl genomtänkt kikare som är väldigt prisvärd och av hög kvalitet. Det första som slår oss när vi själva provar den är vilket otroligt bra grepp man får när man håller i den. Med denna kikare får du en väldigt bra skärpa och vi är verkligen imponerande med tanke på att den ligger i den lite billigare prisklassen.

Kikaren är dessutom både imtät och vattentät, vilket alltid uppskattas. En kikare får enligt oss lite fler användningsområden om den tål vatten och du är inte lika beroende av väderleken. Alla kunder som köper denna modell inom Europa har 10 års garanti, vilket är ganska standard för en handkikare. Vi kan rekommendera denna till dig som ska jaga, vandra eller resa. Det är en kikare som passar för alla med andra ord. Vi kan nästan lova att du inte kommer bli besviken på kvaliteten.

Kahles Helia Range Finder 10×42

Kahles Helia Range Finder 10×42

Vår sista utmanare är denna bruna och snygga kikare från Kahles Helia och är ett riktigt gott alternativ för dig som söker en prisvärd kikare som också har avståndsmätare. Detta är faktiskt den första handkikaren med avståndsmätare som Helia har lanserat och vi kan bara konstatera att de har gjort ett väldigt bra jobb. Den klarar av att mäta ett avstånd på upp till 1 500 meter, vilket är riktigt imponerande. Kikaren är väldigt enkel att hantera även för dig som inte har ägt en modell med avståndsmätare tidigare. En egenskap som är extra användbar är dess ultra-quick scan mode som innebär att du kan mäta avståndet flera gånger om du till exempel håller span på ett rörligt objekt.

Sammanfattning om handkikare

För att sammanfatta kan vi lätt konstatera att det finns ett överflöd av riktigt bra handkikare på marknaden. Dock så står Swarovski i en klass för sig, särskilt när det kommer till deras kollektion El Range. Det är också en av dessa modeller som intar förstaplatsen på vår lista då det inte finns någon annan kikare på marknaden som kan mäta sig med denna. Ja, den är dyr i pris men det är verkligen en kikare som har allt och som håller i flera år.

Hur gick testerna av handkikare till?

Våra testvinnande handkikare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Swarovski EL Range 10×42

10

Pris

10.0/10

Kvalitet

10.0/10

Funktionalitet

10.0/10

Känsla

10.0/10

Lämna en kommentar