Bästa pannlampan 2024 – bra koll på omgivningen när mörkret infinner sig

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PN Jakt, Outnorth och Outdoorexperten.

KategoriPannlampaBästa pris
PremiumPetzl Duo SLäs mer…
MediumGP Sunmatic Lava PannlampaLäs mer…
BudgetUrberg Basic Outdoor HeadlampLäs mer…

När du ska ut i skog och mark är det viktigt att du har med dig en packning som är anpassad efter ändamålet. Om du ska ut och jaga behöver du naturligtvis se till att du har alla de tillbehör och redskap som du behöver för att klara av uppgiften med bravur. Det är inte ovanligt att många väljer att jaga på natten. Detta är vanligt förekommande om det till exempelvis är vildsvin som man ska jaga. Under natten är det becksvart i skogen och då behöver du en riktigt bra pannlampa.

Inledning

Idag finns det mängder med olika pannlampor att välja mellan. Pannlamporna kommer i olika prisklasser med olika design och med olika funktioner. Ett vanligt missförstånd är att man tror att den dyraste pannlampan också är den bästa produkten men så är inte alltid fallet. Detsamma gäller naturligtvis åt andra hållet också. En billig pannlampa kan vara precis lika bra om den lämpar sig för det du ska ha den till.

När du ska köpa en pannlampa finns det flera saker som du behöver ha i åtanke. Du måste till exempelvis titta på hur lång batteritid pannlampan har men du måste också fundera på hur starkt du vill att lampan ska lysa. Vid jakt spenderar man vanligtvis många timmar i skogen och då är det viktigt att lampan inte skaver eller skär in utan att den sitter bekvämt. Skav och tryck är vanligt för de större pannlamporna medan de mindre och nättare oftast är bekvämare att bära.

Förr fanns inte lika många alternativ och de pannlampor som såldes hade inte några direkt unika funktioner. Då var det enkelt att bara gå in i en butik och välja den första bästa pannlampa som man kom över. Idag ser det annorlunda ut och funktionerna är många. Du kommer bland annat att kunna hitta pannlampor som är helt vattentäta, pannlampor där du kan justera ljusstyrkan eller pannlampor som klarar av mycket svåra och tuffa förhållanden. Genom att välja rätt pannlampa för just dina behov kommer din vardag och din jakt att bli mycket enklare, säkrare och roligare.

Här nedan har vi listat de bästa pannlamporna på marknaden just nu. Du kommer bland annat att få läsa om premium produkten vilket är den pannlampa som är bäst i den högsta prisklassen men du kommer också att kunna hitta den bästa produkten i mellan- och budgetklassen. Vår bäst i test riktar sig således till alla plånböcker. Naturligtvis har vi sett till att ta med en specialare och ett flertal utmanare.

Petzl Duo S

Petzl Duo S test och recension.

Duo S från Petzl är vinnaren i premiumklassen och är en pannlampa som är mycket kraftfull och utrustad med flera olika funktioner. Här kan du växla mellan fem olika typer av ljusstyrka så att du kan hitta en ljusstråle som lämpar sig för ditt ändamål och den situation som du befinner dig i.

GP Sunmatic Lava Pannlampa

GP Sunmatic Lava Pannlampa test och recension.

GP Sunmatic Lava Pannlampa 1000 Lumen lämpar sig utmärkt för den som vill kunna ha händerna över till annat och samtidigt se ordentligt framför sig. Här har man kombinerat hållbarhet, komfort och innovation i en och samma lampa. Lampan har tre timmars drift i full ljusstyrka.

Urberg Basic Outdoor Headlamp

Urberg Basic Outdoor Headlamp test och recension.

Basic Outdoor Headlamp från Urberg är vinnaren i budgetklassen. Basic Outdoor Headlamp är en lättviktslampa som är enkel att bära, samtidigt som den är kraftfull och lyser hela 115 meter framåt. Maximal ljusstyrka ligger på 145 lumen och lampan klarar ner till -30 grader.

Petzl Nao +

Petzl Nao + test och recension.

Vill du satsa på en unik pannlampa är det Petzl Nao som du bör kika på. Pannlampan är utrustad med ett självreglerande ljus vilket betyder att du själv inte behöver stanna för att justera.

Så här utförde vi testerna av bästa pannlampa

  1. Vi börjar med att kartlägga vilka pannlampor som finns på den svenska marknaden idag
  2. Sedan går vi igenom utförda och publicerade tester av olika pannlampor
  3. Till sist sammanställer och utvärderar vi informationen från alla tester samt skriver och publicerar vår köpguide med recensioner av bästa pannlampa med 3-4 utvalda bäst i test pannlampor

Premiumjakt.se är en hemsida som till stor del finansieras genom att länka till olika e-handlare, främst inom jakt. Alla tester genomförs dock helt fristående från dessa företag och de olika tillverkarnas produkter. Innehållet i våra recensioner och köpguider avgörs helt av de enskilda personer som utför samt analyserar testerna.

Bäst i test pannlampa

Premium: Petzl Duo S

Premium: Petzl Duo S

Duo S är ett utmärkt alternativ för den som är beredd att betala lite extra för en riktigt bra pannlampa. Här får du en produkt som lämpar sig perfekt för jakt i mörkret men som fungerar i alla situationer där du behöver den. Pannlampan är försedd med fem olika lägen, vilket gör att du kan justera belysningen efter dina behov. Du hittar bland annat närbelysning, belysning för snabb rörelse, boost-läge och avståndssyn. I samband med beställning får du med en laddare till det uppladdningsbara batteriet.

Mellan: GP Sunmatic Lava Pannlampa

Mellan: GP Sunmatic Lava Pannlampa

När du jagar är det mycket viktigt att du kan se vägen framför dig och samtidigt ha dina händer fria. Det är precis det du får med GP Sunmatic Lava Pannlampa 1000 Lumen. Lampan kan även användas om du utövar sporter eller har ett yrke där du behöver arbeta mycket i mörker.

Det som gör att GP Sunmatic Lava Pannlampa 1000 Lumen skiljer sig från mängden är att den tar hänsyn till alla de olika ändamål där lampan behöver användas. De funktioner som den har är framtagna för att fungera bra i de nordiska väderförhållandena, samtidigt som designen är snygg och väldigt modern.

GP Sunmatic Lava Pannlampa 1000 Lumen är utan tvekan en pannlampa som kan användas av såväl amatörer som proffs. Den långa kastlängden och en lumen på 1000 gör att du får en produkt som kan klara av det allra mesta. Du laddar pannlampan med hjälp av ett Li-ion batteri och genom att koppla in den med en USB. Uppladdningen får snabbt till och vid full laddning har pannlampan en drifttid på tre timmar – då i full ljusstyrka. Lampan kan fortfarande lysa efter tre timmar, men inte lika starkt.

Målet med en pannlampa är att kunna se framför sig och GP Sunmatic Lava Pannlampa 1000 Lumen har en kastlängd på hela 230 meter. Med ett enkelt knapptryck kan du själv justera mellan olika ljusstyrkor samt ändra mellan olika lägen, t.ex. kan du få lampan att börja blinka. För en ökad säkerhet är pannlampan utrustad med en röd baklykta. På så sätt kan du känna dig tryggare när mörkret faller.

Budget: Urberg Basic Outdoor Headlamp

Budget: Urberg Basic Outdoor Headlamp

Urberg är inte bara ett företag som tillverkar riktigt bra pannlampor i alla prisklasser, utan de ser även till att ha en aktiv roll i att värna om miljön. Om du väljer en pannlampa från Urberg kommer du inte bara att få en produkt som är snygg, välfungerande och hållbar utan du kommer också vara med och bidra till en bättre miljö.

Basic Outdoor Headlamp från Urberg är vinnaren i vår budgetklass men egentligen är det bara priset som placerar pannlampan i denna klass. Basic Outdoor Headlamp är en mycket högkvalitativ lampa med ett flertal olika funktioner som lämpar sig bra för den som inte är ute efter det högsta lumen på marknaden. Med Basic Outdoor Headlamp kan du justera ljusstyrkan så att det blir allt mellan 7-115 lumen, beroende på vad som passar dig och situationen bäst. Basic Outdoor Headlamp har dessutom ett inbyggt SOS ljus som du kan använda dig av om du är i nöd samt ett strobe ljus.

Vad är det då utöver ljus som Basic Outdoor Headlamp kan erbjuda? Till att börja med kan vi säga att pannlampan tål -30 grader och är alltså ett riktigt bra val för den som vistas i kyliga förhållanden. Batteritiden vid full laddning ligger på hela 190 timmar vilket betyder att du kan använda lampan länge och utan att vara nervös för att den kan slockna. Den låga vikten på endast 98 gram gör att den är enkel att bära och detta minskar också risken för att lampan ska kännas tryckande över huvudet. Basic Outdoor Headlamp har ingen dimfunktion men en justerbar fokus och ett vattenskydd (IPX6).

Special: Petzl Nao +

Special: Petzl Nao +

Petzl Nao är vald till vår bästa produkt inom specialkategorin och det är inte för ingenting. Till att börja med har denna pannlampa en mycket futuristisk och unik design som inte liknar någon pannlampa som du tidigare sett. Det är dock inte designen som gör att den hamnar i specialkategorin utan dess många funktioner och egenskaper. Till tillverkningen av Petzl Nao har man valt att använda sig av den allra senaste tekniken för att säkerställa att batteritiden håller mycket längre. Nu kan du lysa starkare och upp till tre gånger mer.

Den som vill kan med fördel använda sig av Petzl Nao som en helt vanlig pannlampa när man är ute och promenerar i mörkret eller när man är ute på jakt. Med denna lampa kan du välja om du ska ha ett konstant ljus eller ett ljus som är reaktivt. I samband med din beställning får du med ett batteri som är uppladdningsbart och du får även med en USB kabel för uppladdning.

Petzl Nao kopplas upp till en nedladdningsbar applikation. I applikationen har du möjlighet att justera ljusbild och brinntid så att de lämpar sig för de aktuella aktiviteten. Du ansluter Petzl Nao med hjälp av bluetooth som finns på telefonen men för att använda appen krävs det att du har iOS 7 eller Android 4.3 och uppåt.

Utmanare bland pannlampor

Led Lenser H7R.2 Pannlampa

Led Lenser H7R.2 Pannlampa test och recension.

Som första utmanare i denna bäst i test har vi Led Lenser H7R.2 Pannlampa. Led Lenser H7R.2 Pannlampa är en uppladdningsbar produkt som lyser starkt och som har ett brett belysningsområde. Lampan har också ett lamphus som du kan vinkla efter önskemål och ett bakljus som du kan aktivera eller stänga av.

Headlamp CR270

Headlamp CR270 test och recension.

Headlamp CR270 från Silva är utmanare nummer två. Headlamp CR270 är en pannlampa som har en batteritid på 70 timmar och IPX5 som vattenskydd. Med sitt lumen på 270 kan du få en räckvidd på cirka 55 meter vilket lämpar sig bra om du vill se vägen framför dig men ändå inte vill synas alldeles för mycket.

Headlamp CR270 är utan tvekan en bra och pålitlig pannlampa som är lätt och bekväm att bära. Pannlampan väger 84 gram och har ordentliga remmar för att den inte ska inte skava eller skapa obehag. För att du ska kunna använda dig av lampan behöver du tre stycken AAA-batterier. Till skillnad från många andra pannlampor är Headlamp CR270 inte uppladdningsbar vilket betyder att du behöver byta batterier när de är slut.

Black Diamond Cosmo 250 Headlamp

Black Diamond Cosmo 250 Headlamp test och recension.

Cosmo 250 Headlamp kommer från tillverkaren Black Diamond och är en uppdaterad version av en tidigare skapelse. Den här varianten är inte bara mindre och lättare att bära utan den är också mycket tätare. Cosmo 250 Headlamp kan med fördel användas om du cyklar sent på kvällen, promenerar sista promenaden med hunden eller om du behöver kunna se i de mörka skogen. Cosmo 250 Headlamp är således en allround pannlampa som fungerar i många olika situationer.

När man ska köpa en pannlampa är det viktigt att titta på egenskaper och funktioner. Cosmo 250 Headlamp erbjuder bland annat dimning, avståndslägen, ett rött nattseende, strobe och ett ljusläge som du kan låsa. Batteritiden är på 70 timmar och du får med batterier när du gör din beställning. Maxljusstyrkan ligger på 250 lumen och ljuset har en räckvidd på 72 meter.

På mörka höst- eller vinterkvällar är det lätt att fukt och väta är ett faktum. Därför är det viktigt att du väljer en pannlampa som har ett vattenskydd. Med Cosmo 250 Headlamp får du en pannlampa som kan klara av det svenska klimatet med bravur.

Nextorch pannlampa myStar svart

Nextorch pannlampa myStar svart test och recension.

Som sista utmanare i vår bäst i test för bästa pannlampan har vi valt att lista MyStar från Nextorch. Pannlampan ligger i mellanprisklassen och är en smidig lampa med en lumen på 760. MyStar är utrustad med en funktion som gör det möjligt för dig att justera ljusstyrkan. Du kan bland annat välja mellan 20 lumen, 200 och 760 lumen, vilket är det maximala. För att du ska känna dig trygg finns det även ett SOS läge.

Med MyStar behöver du inte oroa dig för att få slut på batterier när du befinner dig långt hemifrån. Pannlampan kan nämligen laddas upp med hjälp av en vanlig telefonladdare som medföljer vid beställning. Det betyder att du kan ha med dig en power bank ut och alltid vara fulladdad.

På baksidan av pannlampan finner du ett rött ljus och detta är till för din säkerhet. Även med den lampan kan du välja om lampan ska blinka så att du syns bättre eller om det ska vara helt avstängt, t.ex. vid jakt.

Pannlampor – frågor & svar

Innan du köper en pannlampa rekommenderar vi att du läser igenom svaren till vanliga frågor om pannlampor.

Vad är en pannlampa?

En pannlampa är en lampa som du med hjälp av remmar kan fästa ovanpå ditt huvud. Lampan och ljuset är riktat framåt men detta kan du i många fall reglera själv efter önskemål. Lampan är framtagen för att lysa upp vägen framför dig utan att du ska behöva använda dig av händer för att hålla i den.

Hur mycket kostar en pannlampa?

Vad din pannlampa kommer att kosta beror på vad det är för modell som du väljer och vilken tillverkare du använder dig av. Det finns pannlampor för några enstaka hundralappar men också pannlampor som kostar flera tusen.

Varför bör man använda en pannlampa?

En pannlampa är utmärkt att använda sig av när man befinner sig i mörka områden som man vill ha upplysta. Pannlampor används mycket i samband med jakt som sker under natten men lämpar sig lika bra för den som vill känna sig trygg under vistelse är ute under sin promenad med hunden.

Sammanfattning

Att hitta en pannlampa som är riktigt bra och som passar din budget är inte så svårt som man kan tro. Det som däremot kan vara svårt är att veta är vad det är för pannlampa som du behöver. När du ska välja är det viktigt att du först funderar på ändamålet med köpet. Vad är det du vill använda lampan till och hur lång räckvidd vill du att ljuset ska ha? Ska du använda lampan till jakt eller ska du bara ha den när du går den mörka stigen från huset till mataffären på vinterkvällarna?

Marknaden erbjuder ett enormt utbud av olika typer av pannlampor och alla de har unika egenskaper och funktioner. De vanligaste funktionerna som man fokuserar på vid köp av en pannlampa är batteritiden och vilket lumen som lampan har. Ju starkare lumen desto starkare ljus kommer du också att få. För vissa räcker det gott och väl med att kunna se 50 meter framför sig, medan andra behöver ett ljus med en räckvidd på 200 meter.

Med hjälp av en bäst i test för bästa pannlampan blir det lättare för dig att hitta en produkt som du tycker om och som du kommer att ha användning för. Vid ett köp bör du inte glömma att titta på vad det är för laddningsfunktion eller drivfunktion som pannlampan har. De allra flesta moderna pannlamporna drivs idag med ett uppladdningsbart batteri. Lampan laddas då med hjälp av en USB som fungerar precis som en telefonladdare. Andra pannlampor drivs med hjälp av klassiska batterier som inte är uppladdningsbara. Det sistnämnda är tillräckligt för den som bara kommer använda lampan då och då eller under kortare stunder. Ska du däremot använda pannlampan när du är ute på jakt och spenderar många timmar i skogen kan det vara bättre med ett uppladdningsbart alternativ.

Vilken pannlampa som du i slutändan väljer är helt upp till dig själv. Besöker du en fysisk butik har du möjlighet att testa pannlampan så att du kan vara säker på att den sitter bekvämt och inte trycker. På internet kommer du dock att få tillgång till bättre priser och ett större utbud.

Hur gick testerna av pannlampor till?

Våra testvinnande pannlampor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Petzl Duo S

10

Pris

10.0/10

Kvalitet

10.0/10

Funktionalitet

10.0/10

Känsla

10.0/10

Lämna en kommentar