Bästa älgstudsaren 2024– utmärkt gevär för älgjakten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PN Jakt, Outnorth och Outdoorexperten.

KategoriÄlgstudsareBästa pris
PremiumBlaser R8 Silence Grade 4Läs mer…
MediumSako 85 KodiakLäs mer…
BudgetBrowning X-Bolt SF Max Varmint GängadLäs mer…

Att köpa sin älgstudsare kan först verka ganska enkelt. Man kanske har provskjutit en del olika vapen och hittat ett eller annat man gillar. Men kanske finns de vapnen inte att köpa, eller så är de inte riktigt i ens prisklass. Det som först tycks verka lätt kan plötsligt bli riktigt svårt. Ju mer påläst du är innan du skaffar din älgstudsare, desto större chans finns det att du blir riktigt nöjd med ditt val. Det finns dock en del saker att tänka över. Ditt klass 1 vapen kan nämligen användas till jakt på älg, rådjur, hjort, toppfågel, vildsvin och mycket annat. Du behöver med andra ord trivas riktigt bra med ditt vapen.

Älgstudsaren har genom tiden gått igenom en rejäl utveckling både sett till utseende och teknik. De äldre älgstudsarna har en stock av trä och en pipa i metall. Många av dem används än i dag. Mer moderna studsare har i regel en stock av laminerat trä, eller rent av i plast. Det gör att gevären har blivit lite lättare rent viktmässigt. Studsarna har också fått en ny teknik för att inte ha lika kraftig rekyl och deras träffbilder har blivit bättre och bättre.

Det är viktigt att din studsare passar dig perfekt. Om geväret är för långt kommer du inte att kunna hålla i det ordentligt och då är risken stor att du kommer att skada dig. En rekyl kan slå din axel ur led, du kan få blåmärken eller så kan du tappa vapnet. Om du inte klarar att hålla vapnet kan du också råka ut för att du skadeskjuter ett djur. Många vapen kan kortas av när det gäller kolven eller stockens längd. På vissa vapen behöver man lämna in vapnet till en vapensmed för att göra det, i andra fall kan man åtgärda problemet själv med hjälp av en kolv som går att skruva in eller ut.

När det gäller älgstudsaren ska du kunna vila kinden mot kolven. Ibland kommer geväret för högt upp eller för långt ner för att det ska fungera. Då är en justerbar kolvkam guld värd att ha. På så sätt kan du genom att skruva in eller ut några skruvar höja eller sänka kolven.

I vårt test tar vi upp flera olika älgstudsare för att du ska kunna finna en variant som passar dig. Oavsett om du är en erfaren jägare och skytt som behöver en ny studsare eller som ska byta ut innehållet i vapenskåpet, eller om du är en helt ny jägare kan du få många goda tips av vårt test. Men det är en stor fördel om du också provskjuter eller i alla fall håller i vapnet du tror kan passa dig innan du bestämmer dig för att köpa en älgstudsare. När du läst på och sett vilket vapen som passar kan du känna dig trygg med att du kommer att ha god nytta av ditt vapen under lång tid framöver.

Blaser R8 Silence Grade 4

Blaser R8 Silence Grade 4

Blaser R8 Silence Grade 4 är ett vapen som är konstruerat för att skydda hörseln hos både skytt, andra jägare samt hos eventuella jakthundar. Vapnet är dessutom snyggt att titta på samtidigt som det har flera andra smarta funktioner som gynnar dig som jägare.

Sako 85 Kodiak

Sako 85 Kodiak

Sako 85 Kodiak är ett kortpipigt vapen som har en stock av laminat. Vapnet är också försett med metalldelar som alla har en ytbehandling som motverkar korrosion, eller så är de av rostfritt stål. Dessutom är balansen i vapnet bra.

Browning X-Bolt SF Max Varmint Gängad

Browning X-Bolt SF Max Varmint Gängad

Browning X-Bolt SF Max Varmint Gängad är en snygg älgstudsare. Browning har tillverkat vapen i över 100 år och det märks på kvaliteten. Vapnet är plastbäddat från fabrik och har en justerbar kolvkam för att det ska kunna passa alla skyttar. Vapnet finns också flera olika kalibrar.

Så här utförde vi testerna av bästa älgstudsare

  1. Vi börjar med att kartlägga vilka älgstudsare som finns på den svenska marknaden idag
  2. Sedan går vi igenom utförda och publicerade tester av olika älgstudsare
  3. Till sist sammanställer och utvärderar vi informationen från alla tester samt skriver och publicerar vår köpguide med recensioner av bästa älgstudsare med 3-4 utvalda bäst i test älgstudsare

Premiumjakt.se är en hemsida som till stor del finansieras genom att länka till olika e-handlare, främst inom jakt. Alla tester genomförs dock helt fristående från dessa företag och de olika tillverkarnas produkter. Innehållet i våra recensioner och köpguider avgörs helt av de enskilda personer som utför samt analyserar testerna.

Bäst i test älgstudsare

Premium: Blaser R8 Silence Grade 4

Premium: Blaser R8 Silence Grade 4

Blaser R8 Silence är verkligen ett vapen i premiumklass. Det är trots ett lite klumpigt intryck väldigt välbalanserat vilket ger ett stabilt skytte. Vapnet har också en pipa som kan tas av och trots att vapnet delats förändras inte träffläget och rekylen vid skott är näst intill omärkbar. Men vapnet blir varmt. Både pipa och ljuddämpare blir rejält varma om man avfyrar fyra till fem skott i följd.

Mellan: Sako 85 Kodiak

Mellan: Sako 85 Kodiak

Vapnet Sako 85 Kodiak har flera kända SAKO finesser som spår för kikarsikte på ovansidan, mekanism för att patronerna alltid ska matas fram på ett pålitligt sätt samt mekanisk utkastare. Det finns också en spärr på det löstagbara magasinet, också en specialitet från SAKO.

När det gäller vapnets laddning kan det laddas genom utkastarhålet vilket sparar tid i en akutsituation, vapnet kan också tömmas samt laddas när det är i säkert läge. Du kan enkelt justera avtryckaren mellan ett och två kilo, samt få den med snälltryck om du så önskar.

Pipan är i rostfritt stål och helt friliggande, kolv och stock är i mattlackerat och laminerat trä som ger ett stiligt intryck. Det finns också en praktisk rekylklack på vapnet. Det här är verkligen ett vapen som tagits fram för varierande väderförhållanden samt för de riktigt stora vilda djuren som älg, björn, hjort samt en hel del annat.

Budget: Browning X-Bolt SF Max Varmint Gängad

Budget: Browning X-Bolt SF Max Varmint Gängad

Ett plastbäddat vapen med en magasinkapacitet på 4+1, eller 5+1 i kaliber .223 Rem som passar de flesta skyttar. Vapnet har en lite mer modern design och den smarta beklädningen gör vapnet bekvämt och lätt att hålla i även om det regnar eller om det är kallt ute. Förutom det ger vapnet också en extremt bra träffbild och det går att justera individuellt både när det gäller avtryckarens hårdhet, kolvens längd och mycket annat.

Utmanare bland älgstudsare

Sako 85 Hunter Stainless

Sako 85 Hunter Stainless

Sako 85 Hunter Stainless har en stock i oljad valnöt och är en av de klassiska älgstudsarna. Pipan är 51 cm eller 57 cm lång beroende på om man föredrar en gängad variant eller inte.

Sauer 404 Syncro XT

Sauer 404 Syncro XT

Sauer 404 Synchro XT är en modern repeterstudsare, och man kan inte bortse från att det är en av de bästa Sauermodellerna som tillverkats. En väldigt smart funktion är att du enkelt kan plocka isär hela vapnet med det verktyg som finns integrerat i det främre fästet för vapenremmen. Det gör att du lätt kan montera isär ditt vapen i skogen, eller hemma för rengöring när så behövs. I och med att vapnet lätt plockas isär kan du också enkelt stoppa ner det i en väska eller koffert för att minska din packning.

Vapnet har en bra träffbild, det ligger bra i handen och mot kroppen när man skjuter och trots den lite kraftiga rekylen blir skyttet inte sämre. Ett stort plus är också att vapnet är lätt att anpassa efter skytten. När du har monterat ner vapnet behöver du inte oroa dig för att träffbilden har ändrats. Tack vare de frästa spåren för kikarsiket kan du också behålla en bra träffbild även om du har siktet monterat på vapnet när du monterar ner det.

Tack vare de dubbla utkasten får du ett snabbt skytte med kvick omladdning. Dessutom kan du snabbt byta kaliber genom att byta pipa, slutstyckeshuvud samt magasin.

Merkel Helix Noblesse

Merkel Helix Noblesse

Merkel Helix Noblesse är det vapen i testet som andas mest exklusivitet. Med en avtryckare i guldplätering och inläggning i ebenholts blir vapnet en njutning för ögat. Samtidigt är det effektivt att använda för jakt och det är ett vapen som är lätt att hantera även för den nyblivne jägaren. Med en kaliber på .308 och en piplängd på 56 cm är vapnet mycket allsidigt och ett bra val för både nybörjare och erfarna jägare.

Sauer 404 Syncro XTC

Sauer 404 Syncro XTC

En kolfiberkolv med flutad pipa och ställbar kolvkam finner du hos Sauer 404 Synchro XTC. Det här vapnet har en avtryckare som kan justeras mellan 550 g till 1250 g. Det gör att du kan göra det lättare eller lite svårare att trycka av ett skott. Om du har lite svagare styrka i handen kan det dock vara en säkerhetsdetalj att kunna avfyra ett skott om så behövs.

Det här vapnet är också väldigt lätt att montera isär. Du behöver inte leta efter verktyg eftersom att ett sådant redan finns inbyggt i det främre remfästet på vapnet. Det är en liten insexnyckel som kan användas för att montera ner vapnet i flera delar så att du lätt kan transportera det eller byta ut delar efter behov.

Vapnet har också en spänntangent som bidrar till en ännu högre säkerhet i samband med den vanliga säkringen. Ibland kan det sägas att vapen med spänntangenter tenderar att låsa sig om många skott avfyras, eller att det är lätt att komma åt spänntangenten men så är inte fallet här. Trots flera skott med kraftig ammunition är vapnet fortfarande lätt och säkert att hantera utan några som helst problem.

Det här är helt enkelt ett vapen för jägaren som prioriterar smidighet och säkerhet, samt som är beredd att betala lite mer för ett vapen som verkligen är effektivt för såväl älgjakt som andra sorters jakter.

Älgstudsare – frågor & svar

Innan du köper en älgstudsare rekommenderar vi att du läser igenom svaren till vanliga frågor om älgstudsare.

Vem har nytta av en älgstudsare?

Jägare som vill jaga älg, vildsvin eller större vilt behöver en älgstudsare av rätt kaliber för att få skjuta djuret.

Hur sköter jag om min älgstudsare på bästa sätt?

En älgstudsare behöver rengöras minst en, men gärna två gånger per år samt när den blivit synligt smutsig. Yttre delar kan man torka av med en fuktig trasa men även pipans inre bör rengöras med för ändamålet avsedda verktyg. Ta också isär vapnet i samband med rengöringen och smörj upp delar som ska gå att ta loss, samt rörliga delar med vapenolja. På så sätt vet du att du lätt får bort slutstycket till exempel. Du bör också förvara vapnet rätt. Ha det stående med kolven nedåt i ett vapenskåp eller häng det på väggen i ett låst vapenställ.

Om du jagar i snö lönar det sig att sätta en bit tejp över mynningen på vapnets pipa. På så sätt förhindras snö att falla ner i pipan när den kan smälta och orsaka rost, eller rent av packas och skapa en ispropp. Ta bort tejpen innan du ska skjuta.

Se också till att vapnets vitala delar är bortplockade innan transport och att vapnet verkligen är urladdat. Om du tar hand om din älgstudsare bra kommer den att hålla i väldigt många år.

Sammanfattning

När du ska jaga högvilt som älg eller vildsvin behöver du ett klass 1 vapen. Alltså en älgstudsare eller ett kulgevär som är det egentliga namnet på vapnet, dock används vapnet främst för älgjakt. Det här är ett slags vapen som skjuter en kula i varje skott, därefter får man ladda om geväret. Omladdningen ske manuellt.

Det är tyska språket som ligger till grund för ordet studsare, och där är det vapen med helstock man menar när man säger studsare. Här kan man dock kalla alla kulgevär för studsare. Det finns även dubbelstudsare som har två pipor istället för en. Det betyder att man kan skjuta två skott innan man behöver ladda om vapnet.

När du ska köpa en älgstudsare finns det en hel del saker att tänka på. För det första måste du se till att vapnet passar just dig. Det är inte fel att provskjuta vapnet innan köp så att du vet hur dess rekyl är, hur vapnet ligger mot axeln och hur långt vapnet är. När du vet vilken studsare som passar dig bäst kan du sedan titta på kikarsikten, olika typer av kulor, ljuddämpare och annat. Om det är ljust ljudet du funderar över finns det också studsare som har inbyggda ljuddämpare och även ett sådant vapen har vi med i testet.

I vår text har vi tagit med älgstudsare i flera olika prisklasser för att du ska kunna finna ett vapen som passar just din ekonomi. Vi har ett premiumval, ett mellanval och ett budgetval. Dessutom har vi med fyra utmanare som alla är bra alternativ.

Vår premiumvinnare är Blaser R8 Silence Grade 4 som har en inbyggd ljuddämpare och som är ett väldigt stabilt vapen. Det ser även snyggt ut. I mellanklassen finner du Sako 85 Kodiak som är ett lite kraftigare vapen. Det kan se tungt och klumpigt ut men du kommer genast att märka att balansen i geväret är oslagbar. I budgetkategorin vinner Browning X-Bolt SF Max Varmint Gänga som också är ett bra alternativ. Bössan kan dock kännas lite plastig men den är bekväm att hålla i både när det är kallt och när det regnar ute. Det är en bra allsidig bössa.

Bland våra utmanare finns Sauer 404 Syncro XT, Sauer 404 Syncro XTC, Sako 85 Hunter Stainless och Merkel Helix Noblesse. De har olika prisklass men de är bra alternativ för både den erfarne jägaren, samt för nybörjaren. Vilket alternativ just du väljer beror helt på vilken typ av vapen du föredrar. Många av de varianter vi tar upp finns också med olika kaliber och även det är en sak du bör ha i åtanke när du ska köpa din egen älgstudsare.

Hur gick testerna av älgstudsare till?

Våra testvinnande älgstudsare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Blaser R8 Silence Grade 4

10

Pris

10.0/10

Kvalitet

10.0/10

Funktionalitet

10.0/10

Känsla

10.0/10

Lämna en kommentar