Bästa hörselskydden 2024 – bra skydd för öronen och ökad trygghet under jaktpasset

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PN Jakt, Outnorth och Outdoorexperten.

KategoriHörselskyddBästa pris
PremiumPeltor WS Alert XPILäs mer…
MediumSordin PRO-X LEDLäs mer…
BudgetPeltor SporttacLäs mer…

Det finns väldigt många olika typer av hörselskydd att välja mellan på marknaden men att just välja rätt variant kan vara knepigt. Det ska dock inte underskatts hur pass viktigt det är att faktiskt använda hörselskydd vid både jakt och övning på skyttebanan. Du kan uppleva ett svagt ringande i öronen efter ett skott och har du tur går det över. Se dock ringandet som en varning. Nästa gång kan det vara kronisk tinnitus, eller så blir du rent av hörselskadad på annat sätt för resten av livet. Vi har i vårt test tagit upp flera olika typer av hörselskydd i olika prisklasser för att du ska kunna finna en variant som passar just dig.

Oavsett om du har ljuddämpare eller ej på ditt vapen bör du ha hörselskydd, och extra viktigt blir det på skjutbanan där flera andra skjuter samtidigt. Det är dock inte långvarig exponering som är farlig utan har du riktig otur kan ett enda skott göra att din hörsel försämras. Om du skär dig syns såret, det blöder och så läker det. Skadar du hörseln syns det inte, det blöder inte och det kommer inte heller att läka.

De allra bästa hörselskydden är de som faktiskt används. Det betyder att skydden måste vara bekväma nog, de ska vara praktiska och de bör också återge ett så verkligt ljud som möjligt om det är tal om aktiva hörselskydd. Om man inte trivs med sina skydd, eller om de sitter i vägen när man ska skjuta är risken stor att de lämnas kvar hemma, eller att de ligger längst nere i ryggsäcken och då gör de inte mycket nytta.

Vi har valt att ta med hörselskydd i premiumklass, mellanklass och budgetklass. Vi har också med en specialare samt två utmanare som alla håller en bra nivå. Alla de hörselskydd vi har med i texten sänker skadligt ljud och buller till en acceptabel nivå. De har dock olika funktioner och de är av olika modell. Det gör att de kan passa olika bra för skilda individer. Du kanske gillar ett par öronproppar bättre, medan en annan person vill ha ett par hörselkåpor som kan kopplas till mobilen via Bluetooth, eller kanske till jaktradion via en sladd.

Oavsett om du vill ha ett par billiga men funktionella hörselskydd som passar för skjutbanan, eller om du vill satsa på ett par dyrare skydd för jakten finner du dem i vårt test.

Peltor WS Alert XPI

Peltor WS Alert XPI

Som premiumprodukt har vi i testet utsett Peltor WS Alert XPI som erbjuder flera funktioner till ett lite högre pris. Här finns både bluetooth, automatisk hopkoppling, FM-radio och medhörning. Det finns också en mikrofon som har bullerskydd. Det gör att ljud i omgivningen sorteras bort och den du pratar med hör lätt allt som sägs.

Sordin PRO-X LED

Sordin PRO-X LED

Mellanprodukten Supreme Pro X LED har allt man kan önska sig sett till komfort, funktion och kvalitet. Dessutom är de svensktillverkade. Hörselkåporna har inspiration från militären och därifrån kommer också kamouflagedesignen. Priset är bra och hörselskydden lämpar sig väl för jakt. Ett stort plus är också den låga vikten och de bekväma kåporna.

Peltor Sporttac

Peltor Sporttac

Vår budgetprodukt Peltor Sportac är utvecklad just för skyttar och jägare. Hörselskydden är aktiva och de gör att ljudet dämpas gradvis så att ljuden inte avslutas plötsligt. Det ger en bättre upplevelse. Dessutom är hörselkåporna mjuka och behagliga att bära även längre stunder.

Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Peltor Level Earplug LEP-200EU är vår specialprodukt. Det är ett par öronproppar som laddas upp innan användning. Kan kopplas till mobil eller jaktradio med halsslinga tack vare den interna antennen. Passar utmärkt för jägare eller skyttar som rör sig mycket och de sitter bra i öronen trots snabba rörelser eller kast med huvudet. Dessutom är priset bra.

Så här utförde vi testerna av bästa hörselskydd

  1. Vi börjar med att kartlägga vilka hörselskydd som finns på den svenska marknaden idag
  2. Sedan går vi igenom utförda och publicerade tester av olika hörselskydd, samt testar respektive produkt själva
  3. Till sist sammanställer och utvärderar vi informationen från alla tester samt skriver och publicerar vår köpguide med recensioner av bästa hörselskydd med 3-4 utvalda bäst i test hörselskydd

Premiumjakt.se är en hemsida som till stor del finansieras genom att länka till olika e-handlare, främst inom jakt. Alla tester genomförs dock helt fristående från dessa företag och de olika tillverkarnas produkter. Innehållet i våra recensioner och köpguider avgörs helt av de enskilda personer som utför samt analyserar testerna.

Bäst i test hörselskydd

Premium: Peltor WS Alert XPI

Premium: Peltor WS Alert XPI

Vår premiumprodukt är för jägaren som söker alla extra funktioner. Här kan du inte bara ansluta en mobiltelefon till hörselkåporna, utan rent av två stycken tack vare Bluetooth multipoint. Det kan vara praktiskt om du har en privat telefon, och en arbetstelefon, eller om du vill använda en telefon för att lyssna på musik medan du sparar på batteriet i den andra. Ringer det på den ena telefonen medan du pratar i den andra får du en notis i hörselskyddet om att ett samtal till är på väg. Lyssnar du på musik, bryts musiken. Bluetoothanslutningen är av modernaste slag och det gör att hörselkåporna är kompatibla med i stort sett alla mobiltelefoner.

Om du är ute och jagar kan det vara skönt att slippa ta upp telefonen när det ringer. Ringer en jaktkamrat är det smidigt att kunna svara bara genom ett knapptryck på hörselkåporna. Det går här. Mikrofonen som finns på hörselskyddet har ett bra skydd för vind, buller och annat. Det gör att den du pratar med hör dig istället för allt omkringvarande ljud.

När det gäller de hörselskyddande funktionerna finns det inget att klaga på. Hörselskydden har mikrofoner på utsidan och de känner av höga ljud. Alla normala samtal och ljud hörs medan ljud som överstiger 82 decibel sänks automatiskt till just den ljudnivån. Samtidigt stärks svaga ljud. Du kan till exempel höra grenar som knäcks, djurläten och liknande tydligare än om du inte bär hörselkåporna. Tack vare att det finns en medlyssningsfunktion kan du också med ett enkelt knapptryck lyssna på personer som samtalar i närheten. Om du lyssnar på musik eller pratar i telefon med någon och du trycker på medlyssningsknappen kommer samtalet eller musiken att sänkas i volym. När du sedan vill återgå till musiken eller telefonsamtalet klickar du på knappen igen och volymen höjs.

När det gäller just lyssning på radio och musik kan du enkelt sköta start, stopp, paus och välja spår med hjälp av knapparna på hörselkåporna. Det gör att du inte behöver ta upp telefonen när du ska sköta musiken. Du kan också välja mellan olika FM-radiostationer genom knapparna. Radion har bra täckning på de flesta ställen och ljudet är bra. Det är ibland inte helt lätt att veta att man hamnat på rätt station när man inte ser frekvenserna framför sig, men i de här hörselkåporna talar en guidande röst om frekvensen när en station hittas.

En stor fördel med just de här hörselskydden är batteritiden. Den är nämligen upp till 73 timmar lång. Det gör att du kan använda hörselskydden under en hel jakthelg utan problem. En annan fördel är den låga vikten samt de bekväma kåporna. De trycker inte över öronen och man kan utan tvekan använda dem under flera timmar i sträck. Modellen är också tillräckligt liten för att inte sitta i vägen när man tar upp vapnet mot axeln. Kåporna sitter också bra på öronen. De ramlar inte av även om man rör hastigt på huvudet eller om man böjer sig ner. Man får dock räkna med att lägga ut en del pengar på hörselskyddet.

Mellan: Sordin PRO-X LED

Mellan: Sordin PRO-X LED

De här militärinspirerade hörselskydden är tillverkade just för skytte och jakt. De är svensktillverkade och företaget har stor erfarenhet av att tillverka just hörselskydd. Det är bland annat som så att de tillverkar hörselskydd åt försvarsmakten i Sverige och där måste skydden uppfylla vissa krav. Det gör att de här hörselskydden har flera olika funktioner som är väldigt uppskattade av jägare. Med en AUX-ingång kan du koppla in mobiltelefoner, MP3 eller jaktradio direkt i hörselkåporna. Batteritiden är upp till 600 timmar, vilket är mycket generöst och de har också en IP67-klassning.

Hörselkåporna har en väldigt avancerad medhörningsfunktion som gör att du hör samtal men samtidigt kan du lyssna på musik och slippa skadliga ljud. De skadliga ljuden dämpas extremt snabbt. Det finns också förstärkare i hörselkåporna som gör att svaga ljud hörs bättre och det ljudet är mycket naturtroget.

En annan fördel är att hörselkåporna är vattentäta. Det betyder att du kan använda dem i regn, och det är ingen fara om du råkar tappa hörselskyddet. Dessutom har kåporna avfasningar i de nedre kanterna. Det medför att de inte slår i vapnet när man skjuter.

Budget: Peltor Sporttac

Budget: Peltor Sporttac

Peltor Sportac är ett billigare hörselskydd som har utvecklats speciellt för att de ska kunna passa framför allt jägare och skyttar. Ljudregleringen är aktiv och den dämpar ner plötsligt höga ljud snabbt. Funktionen är nivåberoende och kan enkelt ställas in. Hörselkåporna har automatisk avstängning och de kan enkelt kopplas till en jaktradio om man så vill.

Du kan lätt variera hörselkåpornas utseende eftersom att både gröna och orangea skal medföljer. De klickas enkelt och snabbt fast. Orangea skal kan vara praktiskt om du behöver synas bättre i skogen.

Ett plus är också att hörselkåpornas hjässbygel kan fällas ihop så att de tar mindre plats. Batteritiden är också på upp till 500 timmar och hörselskydden har ett års garanti. Hörselskydden går också att använda ner till -20 grader Celsius, vilket är en stor fördel för vinterjägaren.

Special: Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Special: Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Även om hörselkåpor kanske är de allra vanligaste hörselskydden i skogen finns det också andra varianter. Öronproppar är ett exempel. Peltor Level Earplug LEP-200EU är ett exempel på uppladdningsbara sådana. de här öronpropparna har också en antenn som gör att man kan ta emot signaler från en mobiltelefon eller jaktradio direkt i öronpropparna.

Det finns också en medhörningsfunktion som gör att du kan höra samtal, och den förstärker också svaga ljud som du kanske inte hört utan öronpropparna. Alla ljud analyseras i öronpropparnas mikrofoner och vid behov sänks de innan de når örat. Att ställa in öronpropparna är lätt och med en enkel knapptryckning kan du starta, stänga av och sköta volyminställningarna.

Peltor Level Earplug LEP-200EU låda

Att ladda hörselskydden är enkelt och det sker antingen via micro-USB eller med tre AA-batterier. Batteritiden på en full laddning är ungefär 16 timmar och om du väljer att ladda med AA-batterier laddas hörselskydden medan de ligger i sin ask.

Att just använda öronproppar istället för hörselkåpor har sina fördelar. För det första sitter de inte i vägen för en keps eller mössa om man vill använda sådant. För det andra värmer de inte på öronen under en varm dag och för det tredje behöver man inte oroa sig för att skyttet ska påverkas.

Utmanare bland hörselskydd

Sordin PRO X

Sordin PRO X

Sordin Pro X är vår andra utmanare och det är ett både robust och smart val för jägaren som rör mycket på sig. Hörselkåporna har en hjässbygel i tyg samt väger bara 330 gram. Det gör att du med lätthet kan bära hörselkåporna en hel dag i skogen eller på skyttebanan. Med en batteritid på upp till 600 timmar klarar du dig också länge innan du behöver uppsöka en laddningsmöjlighet. När du inte har använt hörselskyddets funktioner på fyra timmar stänger det också av sig per automatik. När det återstår 40 timmars batteritid kommer också en varningssignal att höras.

Hörselskyddet har också en AUX-ingång för att du ska kunna koppla en hundpejl eller jaktradio till det för att enkelt hålla kontakten med de andra jägarna. Dessutom är kåporna vattentäta, vilket gör att regn inte är något du behöver oroa dig för under jakten.

Kåporna har två mikrofoner som återger ljuden på ett naturtroget sätt och även låga ljud förstärks för att du lättare ska upptäcka dem. Här tas skadliga ljud bort konstant, och det förekommer inga plötsligt ljudsänkningar. Det betyder att du kan höra svagare ljud samtidigt som till exempel ett skott avlossas utan att din hörsel skadas.

Det här hörselskyddet har också anpassningar som är speciellt lämpade för skyttar. Kåporna är på båda sidor nedfasade så att de inte stör vapnets kolv vid skytte och det finns ingen långt framstickande mikrofon som kan vara i vägen.

Peltor WS Alert XP

Peltor WS Alert XP

Som utmanare nummer ett i testet har vi Peltor WS Alert XP. Det är ett rejält hörselskydd med en uppgraderad kåpa. Dessutom finner du flera praktiska funktioner som FM-radio, medlyssning och bluetooth för anslutning till jaktradio och mobiltelefon.

Långt ute i skogen kan det ofta vara problem med radiotäckning både på jaktradio och FM-radio. I de här hörselkåporna finns moderna radiokretsar och starkare antenner för att du ska kunna ta emot radiosignaler även ute i den tuffare terrängen. Det här kan bara en extra säkerhet för dig som jägare. Samtidigt finns också uppgraderad mjukvara och hårdvara för bluetooth. Det gör att hörselskyddet lätt kan parkopplas även till de nyaste mobiltelefonerna på marknaden. Tack vare bluetoothen kan du både prata i mobiltelefon, lyssna på musik eller höra på en ljudbok utan att behöva ta upp telefonen. Allt ljud återges perfekt och tack vare den goda basen i hörselkåporna är det inte heller något problem att lyssna på sin favoritmusik med bra ljud.

Även om du lyssnar på musik eller pratar i telefon har du en oöverträfflig medhörningsfunktion som låter dig höra jaktkamrater och andra i din närhet. Låga ljud förstärks också samtidigt som ljud som har en skadligt hög volym sänks ner till under 80 decibel.

Peltor WS Alert XP användning

Får du ett samtal till din mobil samtidigt som bluetooth är inkopplat och mobilen befinner sig inom tio meter från hörselskyddet får du en notis om att ett samtal är på väg. Om du lyssnar på musik sjunker ljudvolymen och du kan lätt svara på samtalet genom att trycka på kåpans svarsknapp. När samtalet avslutas går det automatiskt tillbaka till att spela din musik eller till din ljudbok.

Med det här hörselskyddet behöver du inte fundera på om dina jaktkamrater eller om den du pratar i telefon med hör dig. Mikrofonen är kraftigt brusreducerande och tar bort oljud från vind, maskiner, fordon och mycket annat. Det ljud du hör återges också på ett bra sätt och du kan lätt styra alla funktioner med knappar som sitter på kåporna. När du väl lärt dig var knapparna sitter kan du ha hörselskydden på dig under hela jaktdagen eller skyttet utan problem.

Det man skulle kunna önska av hörselskyddet är en lite längre batteritid. Men att byta batterier är enkelt och du kan lätt ta med dig extra batterier om du blir borta länge. Hörselskyddet är inte heller helt vattentätt och det blir varmt att bära på sommaren.

Jagar du i en skog eller på marker där täckningen är dålig och du vill kunna hålla kontakten med omvärlden är det här ett klokt val. Antennen kan dock upplevas som något störande och hörselskyddet är inte heller speciellt anpassat för skyttar. Det gör att kolven på bössan ibland kan slå i kåpan och därmed rubba den ur sitt läge. Det kan leda till att skyttet störs och hörselskyddet kanske inte helt och fullt fyller den funktion som det är tänkt. Priset på hörselskyddet är dock bra men det finns en viss risk att hörselkåporna kanske inte används så mycket om man inte finner dem bekväma och praktiska att använda. Att prova dem innan köp är därför klokt.

Hörselskydd- frågor & svar

Innan du köper ett hörselskydd rekommenderar vi att du läser igenom svaren till vanliga frågor om hörselskydd.

Vad är ett hörselskydd?

Ett hörselskydd är en utrustningsdetalj som förekommer där det kan uppstå höga ljud. Det är vanligt att se dem på arbetsplatser och i verkstäder men de förekommer också på skyttebanan och i samband med jakt eftersom ett gevär som avlossas låter högt och det kan ge bestående hörselskador.

Det finns flera varianter av hörselskydd. Vissa är öronproppar som sitter i öronen, andra är kåpor som sätts utanpå öronen. Skydden kan också ha olika funktioner som möjlighet att ta emot samtal, möjlighet att höra musik eller medhörningsfunktion. Många hörselskydd har just också bara funktionen att dämpa höga ljud och den funktionen bör man sätta högst värde på.

Vad kostar ett par hörselskydd?

Hur mycket hörselskydden kostar varierar stort. När du tittar på olika funktioner, aktiva hörselskydd, passiva sådana och så vidare kan du snabbt se hur priserna skiljer sig åt.

När det gäller hörselskydd finns de i priser från omkring 100 kronor till tiotals tusen kronor. Vi har tagit med hörselskydd i flera prisklasser så att du ska kunna finna en variant som passar just din plånbok. Det ska dock kommas ihåg att det inte är bättre hörselskydd bara för att de är dyra och även ett par billiga hörselskydd är bättre än inget alls.

Hur mycket dämpar hörselskydd egentligen?

För att hörseln inte ska skadas av ljud bör ljudnivån inte överstiga 85 decibel. Hörselskydden bör alltså hålla ljudnivån lägre än det. Dock skadar det inte att välja ett hörselskydd som dämpar ljudet mer än så.

Hur mycket hörselskydden dämpar varierar, men de håller alla ljudet på en acceptabel nivå. Tänk också på att du kan behöva ett par hörselskydd som gör att du kan ha en vanlig konversation, och så är det bara de höga ljuden som sänks.

Vad är passiva och aktiva hörselskydd?

Hörselskydd delas in i aktiva samt passiva sådana. De aktiva hörselskydden dämpar de skadliga ljuden men du kan höra ett samtal som sker i vanlig samtalston, och andra lägre ljud runt omkring dig. När det gäller de passiva hörselskydden dämpas alla ljud som finns runt omkring. Du kan till exempel inte höra ljud från skogen, om någon pratar eller om något annat sker. Många väljer därför de lite dyrare, aktiva hörselskydden för att kunna höra omgivningen. Det kan också ge ett lite tryggare skytte eftersom att man hör om någon går mot en, eller ber en att sluta skjuta.

Sammanfattning av hörselskydd

Som jägare kommer du ganska snabbt bli varse att det finns väldigt många olika hörselskydd att välja mellan och är du med i ett jaktlag kan du snart få väldigt många olika rekommendationer. Men vilka varianter är egentligen bäst för en jägare? Här i testet har vi tagit upp flera olika varianter av hörselkåpor och öronproppar som alla är bra alternativ för dig som spenderar en del tid tillsammans med ditt vapen. Att skydda öronen är viktigt. Det räcker med ett enda skott för att du ska skada hörseln för resten av livet.

Vi har tittat på flera av de hörselskydd som finns på marknaden och jämfört dem på olika sätt för att du ska kunna hitta en variant som passar dig. Det finns flera aspekter att titta på. Du måste till exempel trivas med hörselskyddet och det ska inte vara obekvämt. Om du upplever att ett par hörselkåpor mest är i vägen finns det en risk att du skjuter utan dem. Helst ska du knappt märka av att du har hörselskydden på dig, och de ska absolut inte störa ditt skytte.

En annan aspekt du måste fundera över är hur mycket pengar du har råd att lägga på ditt hörselskydd. Bara för att en variant kostar mer är det inte säkert att de ger ett bättre skydd, men de kan ha en snyggare design, de kan vara av ett visst märke eller ha speciella funktioner som kostar mer. Om det bara är skyddet du letar efter kan du många gånger lika gärna köpa ett par billiga skydd, men söker du exklusiv design och moderna funktioner samt tillbehör får du vara beredd att investera lite mer i hörselskyddet.

Peltor är en tillverkare som har med flera hörselskydd i vårt test och från dem kommer också vår absoluta favorit, som dock kostar en del pengar. Även budgetprodukten, en av våra utmanare och vår specialprodukt kommer från Peltor och de är alla bra alternativ. De ligger i olika prisklasser och har smarta funktioner. Vår specialprodukt Peltor Level Earplug LEP-200EU är smarta och smidiga öronproppar som enkelt kan tas med i fickan eller ryggsäcken. När de används sitter de inne i öronen och de är således aldrig i vägen. De kan också kopplas till telefonen och de ger ett bra skydd. Ett bra alternativ om du rör dig mycket ute i skogen, eller helt enkelt inte trivs med vanliga hörselkåpor. Dessutom blir du inte olidligt varm om öronen på sommaren.

Hur gick testerna av hörselskydd till?

Våra testvinnande hörselskydd i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Peltor WS Alert XPI

10

Pris

10.0/10

Kvalitet

10.0/10

Funktionalitet

10.0/10

Känsla

10.0/10

Lämna en kommentar