Bästa jaktradion 2024 – en lyckad jakt bygger på bra kommunikation

KategoriJaktradioBästa pris
PremiumLafayette Smart Kombipaket BlåtandLäs mer…
MellanLafayette Smart Jaktpaket 31MHzLäs mer…
BudgetZodiac Neo 155 MHzLäs mer…

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PN Jakt, Outnorth och Outdoorexperten.

Om man är jägare och jagar i grupp är en av de viktigaste sakerna i utrustningen en bra jaktradio. Med en jaktradio kan man hålla kontakt med sina jägarkollegor samtidigt som man snabbt kan kommunicera ut information om man ser något vilt röra sig mot kollegorna. En jaktradio är också ovärderlig om man skulle råka ut för en olycka i skogen så att man kan meddela sig med de andra i gruppen för att snabbt få hjälp.

När man ska skaffa sig en jaktradio behöver man först fundera igenom hur man ska använda den, var man ska använda den och vilka funktioner man behöver. Det finns ett stort antal olika modeller att välja mellan i olika prisklasser och här i detta test kan du själv ta del av information kring jaktradioapparater i olika prisklasser. När man ska välja en jaktradio bör man välja en jaktradio som har tillräcklig batteritid, är vattentät och som har en tillräcklig räckvidd. Det kan också vara bra att känna till att de andra jägarna i laget behöver ha en jaktradio med samma funktioner för att man ska kunna använda jaktradions alla funktioner.

I detta test utsåg vi Lafayette Smart Kombipaket Blåtand till den bästa jaktradion. För jaktradion i mellanklassen anser vi att Lafayette Smart Jaktpaket 31MHz är bäst. Till budgetmodellen i vårt test valdes Jaktradio V-COM V45 Camo 31 MHz och slutligen blev Team Pro Waterproof 155 utvald till vår specialare. Vi har också recenserat tre utmanare till de jaktradiomodeller som vi har testat. Utmanarna är Zodiac One BT 31+155 MHz, Icom Prohunt Basic 2 + Peltor Sporttac och Zodiac Neo 155 MHz.

Lafayette Smart Kombipaket Blåtand

Lafayette Smart Kombipaket Blåtand

Lafayette Smart Kombipaket med Bluetooth är en kompetent jaktradio som använder sig av frekvenserna 31 MHz och 155 MHz, vilket gör att den kan användas med olika jägargrupper. Denna jaktradio använder både analog radio och digital radio vilket gör att den är kompatibel med alla typer av jaktradior på marknaden. När man köper detta kombipaket får man utöver jaktradion även med utrustning som skogsantenn, öronmussla, en mindre antenn.

Lafayette Smart Jaktpaket 31MHz

Lafayette Smart Jaktpaket 31MHz

Denna jaktradio från Lafayette är utvecklad med den senaste tekniken inom radiokommunikation. Den hanterar både analog radio och digital kommunikation. Jaktradion har marknadens bästa batteritid så att den fungerar under hela jaktpasset.

Zodiac Neo 155 MHz

Zodiac Neo 155 MHz

Trots att detta är en budgetmodell så har Zodiac Neo de senaste funktionerna vilket innebär att den fungerar lika bra i alla nordiska länder. En fördel med denna jaktradio är att den har en stor och logisk display där man enkelt hittar radions alla funktioner i en översiktlig meny. Till denna jaktradio kan man ansluta de vanligaste tillbehören som bland annat öronmussla.

Zodiac Team Pro Waterproof 155

Zodiac Team Pro Waterproof 155

Zodiac Team Pro Waterproof är ersättare till den äldre radion Zodiac Team Pro, som var en av marknadens mest pålitligaste jaktradior och som hade ett stort täckningsområde. Precis som sin föregångare har även Zodiac Team Pro Waterproof lång räckvidd, perfekt ljud och en bra batteritid. Denna jaktradio har en stor och tydlig display där man enkelt kan hitta radions funktioner i en logisk meny. Precis som namnet antyder är förstås jaktradion vattentät.

Så här utförde vi testerna av bästa jaktradio

  1. Vi börjar med att kartlägga vilka jaktradio som finns på den svenska marknaden idag
  2. Sedan går vi igenom utförda och publicerade tester av olika jaktradio
  3. Till sist sammanställer och utvärderar vi informationen från alla tester samt skriver och publicerar vår köpguide med recensioner av bästa jaktradio med 3-4 utvalda bäst i test jaktradio

Premiumjakt.se är en hemsida som till stor del finansieras genom att länka till olika e-handlare, främst inom jakt. Alla tester genomförs dock helt fristående från dessa företag och de olika tillverkarnas produkter. Innehållet i våra recensioner och köpguider avgörs helt av de enskilda personer som utför samt analyserar testerna.

Bäst i test jaktradio

Premium: Lafayette Smart Kombipaket Blåtand

Premium: Lafayette Smart Kombipaket Blåtand

Om man söker efter en professionell jaktradio med de allra senaste funktionerna och som även har inbyggd Bluetooth, som möjliggör trådlös kommunikation, är Lafayette Smart Kombipaket det bästa valet. Lafayette Smart använder sig av frekvenserna 31 MHz och 155 MHz vilket betyder att den fungerar utmärkt att använda om man deltar i flera jaktgrupper. Jaktradion fungerar även i alla de nordiska länderna om man exempelvis reser till Norge eller Danmark för att jaga.

Denna jaktradio använder analog radio för att kommunicera med andra jaktradios. Lafayette Smarts analoga radio har den bästa ljudkvalitén och en lång räckvidd. Jaktradion är dessutom ergonomiskt utformad så att den ligger perfekt i handen. Jaktradion är liten, väger endast 230 gram, vilket gör att den är smidig att stoppa i fickan. Alla uttag på radion finns på ovansidan vilket innebär att man enkelt kan ansluta den medföljande öronmusslan eller montera skogsantennen. I paketet medföljer, utöver öronmussla och skogsantenn, även batteri, laddare och en mindre antenn. Lafayette Smart har inbyggd Bluetooth vilket gör att man kan kommunicera trådlöst med andra digitala radioenheter.

Lafayette Smart är utrustad med massor av praktiska funktioner som exempelvis en kontaktbok, som också gör att man ser namnet på den som kontaktar en. Jaktradion har också en sms-funktion som gör att man kan skriva meddelanden som man sparar för att senare skicka till sina jaktkollegor. Det går också att skicka personliga meddelanden till en eller flera utvalda personer. Sms:en skickas direkt och helt ljudlöst så att man inte stör någon som har fått korn på ett vilt. Det går även att kontakta enskilda personer för ett privat samtal, både analogt och digitalt. Det gör att man kan föra privata diskussioner med utvalda personer i jaktlaget.

Jaktradion har en bra räckvidd som man kan testa så att man vet att man alltid har kontakt med de andra. Om man hamnar i en situation där man snabbt behöver hjälp av de andra i jaktlaget finns en nödfunktion som direkt meddelar de andra att man är i nöd. Det går också att skicka nödsignaler till en jaktradio som då avger en ton och blinkar, vilket även kan användas då man har förlagt sin radio.

Lafayette Smart har ett mycket logiskt menysystem med beskrivningar på svenska så att man snabbt och enkelt hittar de funktioner som man vill använda. Man kan också lägga funktioner under favoriter så att man snabbt har dessa tillgängliga då man vill använda dessa.

Mellan: Lafayette Smart Jaktpaket 31MHz

Mellan: Lafayette Smart Jaktpaket 31MHz

En av marknadens bättre jaktradior är Lafayette Smart Jaktpaket 31MHz som innehåller den senaste digitala tekniken inom radiokommunikation. Denna radio har en mycket bra räckvidd och en lång batteritid, vilket är viktigt för jägare som är ute längre stunder i skogen. Lafayette Smart Jaktpaket 31 MHz har dessutom perfekt ljudkvalité som inte störs av vind eller regn. Jaktradion har också en så kallad Smartradio som gör att man kan skicka sms och använda sig av digital kommunikation med andra jaktradior som har Smartradio. Detta jaktpaket innehåller laddare och en praktisk väska där man kan förvara sin jaktradio.

Budget: Zodiac Neo 155 MHz

Budget: Zodiac Neo 155 MHz

För jägare som jagar med flera jaktlag eller som även jagar i andra nordiska länder så är Zodiac Neo en prisvärd och funktionell jaktradio som passar alla typer av jägare. Jaktradion använder frekvensen 155 MHz och har ett stort batteri som räcker länge. Jaktradion har en del praktiska funktioner som exempelvis en viska-funktion. Denna radio är liten och behändig och väger endast 248 gram.

Zodiac Neo är utrustad med en stor och tydlig display med en logisk menystruktur som gör att man snabbt hittar de funktioner som man vill använda. Radion har också uttag för den vanligaste utrustningen.

Special: Zodiac Team Pro Waterproof 155

Special: Zodiac Team Pro Waterproof 155

Zodiac Team Pro Waterproof är en ny generation jaktradior som härstammar från den äldre Zodiac Team Pro som var mycket populär på grund av sin pålitlighet. Zodiac Team Pro Waterproof har en mycket stor räckvidd samtidigt som kommunikationen över radion är helt klar utan brus eller störningar från vind och regn. Dessutom har denna jaktradio en mycket bra batteritid vilket gör att man inte riskerar att stå utan batteri då man är i skogen en lång dag.

Zodiac Team Pro Waterproof har fått en ny mer ergonomisk design som gör att den passar perfekt i handen. Den har en stor display med med ett översiktligt gränssnitt som gör att man enkelt kan hitta de funktioner som man vill använda. Övriga funktioner som är värda att nämna är att den är vattentät och har funktioner som viska-funktion för tyst kommunikation. Radion är också kompatibel med Bluetooth, genom att man använder en adapter som man kan köpa till. Det gör att man utöver den analoga radion även kan använda radion för digital kommunikation. Zodiac Team Pro Waterproof använder frekvensen 155 MHz, vilket innebär att det finns 256 kanaler tillgängliga.

Utmanare bland jaktradio

Icom Prohunt Basic 2 Orange + Peltor Sporttac

Icom Prohunt Basic 2 Orange + Peltor Sporttac

Icompaket ProHunt Basic 2 med Peltor Sporttac är en jaktradio som är specialdesignad för jägare och friluftsfolk. Denna jaktradio är utvecklad med en helt ny design med ett vattentätt aluminiumchassi som gör den lätt att bära med sig och enkel att hantera. Den totala vikten är bara 240 gram, med batteri och antenn monterat. Batteritiden är på upp till 600 timmar vilket gör att den endast behöver laddas en eller ett par gånger varje månad.

Denna radio har tillgång till alla kanaler och innehåller alla de funktioner som man behöver då man använder jaktradion i samband med jakt. Jaktradion har funktioner för att eliminera brus, ljudförstärkare och talförvrängare. Det finns även en volymknapp och funktioner som gör att man slipper plötsliga ljudavbrott. Jaktradion har också en funktion för att ställa in strömsparfunktionen vilket gör att denna radio har en mycket lång batteritid då den automatiskt hamnar i standby-läge.

Trots att denna radio har en smidig design och ett kompakt format finns det en tydlig display som gör att man enkelt kan hitta bland de kanaler som man kan välja mellan. I paketet finner man, utöver radioenheten, även en batteriladdare, en antenn och ett bältesklips, så att man enkelt kan bära radion på bältet.

Icom ProHunt D52

Icom ProHunt D52

ProHunt D52 är en ny jaktradio från det populära företaget Icom som erbjuder både analog radio som digital kommunikation genom IDAS-tekniken. ProHunt D52 använder frekvensen 155 MHz vilket innebär att den förfogar över 256 kanaler. Med digital kommunikation får man en mycket bättre räckvidd än då man använder en analog radio, vilket gör att man alltid får kontakt med sina jaktkamrater.

ProHunt D52 är liten och smidig och ligger perfekt i handen och är även vattentät. Den väger endast 230 gram, med batteri och antenn monterat. Jaktradion har en tydlig display med användarvänliga menyer på svenska där man enkelt kan hitta de funktioner som man vill använda. Radion har även många andra praktiska funktioner som bland annat ljudinställningar, ljusinställningar, inspelningsfunktion för både utgående som inkommande kommunikation.

Med ProHunt D52 kan man också skapa en egen lista över de kanaler som man vill skanna. Jaktradion kan användas både för svenska som norska jaktkanaler och erbjuder dessutom 14 extra digitala kanaler. Med paketet får man en jaktradio, snabbladdare, batteri, antenn och ett bältesklips.

Zodiac One BT 31+155 MHz

Zodiac One BT 31+155 MHz

Zodiac One är en praktisk jaktradio som har vattentätt gummerat skal som dels gör att den blir mer stryktålig men också att den ligger bekvämt i handen. Zodiac One är en av få jaktradior som klarar av att använda både frekvenserna 31 MHz och 155 MHz. Det medföljer dessutom en kombiantenn som gör att jaktradion kan hantera båda frekvenserna med samma antenn. Det gör också att det är möjligt att ha tvåkanalpassning. Andra praktiska funktioner är viska-funktionen för tyst kommunikation, röststyrning och högtalarfunktion. Radion har även Bluetooth för digital kommunikation.

Det medföljer ett stort batteri, 2400 mAh, vilket gör att radion har lång batteritid, och en snabbladdare i paketet.

Jaktradio – frågor & svar

Innan du köper en jaktradio rekommenderar vi att du läser igenom svaren till vanliga frågor om olika jaktradio.

Varför behöver man en jaktradio?

En jaktradio är en av de viktigaste sakerna i en jägares utrustning då man jagar tillsammans med andra personer. När man är med i ett jaktlag kommer man att hamna flera kilometer från varandra vilket innebär att man behöver en jaktradio för att kunna kommunicera med de andra i jaktlaget. Det kan vara att man ser vilt komma springande mot en av jaktkamraternas läger eller att man själv har fällt ett vilt. En jaktradio gör även att man kan komma i kontakt med sina jaktkamrater om man själv eller någon annan i jaktlaget råkar ut för en olycka.

En jaktradio använder frekvenserna 31 MHz, vilket har en bra räckvidd i täta skogar, eller 155 MHz, vilket ger bättre räckvidd vid öppen eller kuperad terräng. När man ska jaga tillsammans med andra jägare behöver man ha en jaktradio som använder samma frekvens och kanaler som sina jaktkamraters jaktradion för att man ska kunna kommunicera med varandra.

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en jaktradio?

Vilka egenskaper som är viktigast hos en jaktradio beror lite på hur man ska använda sin jaktradio och var. Om man använder sin jaktradio med flera olika jaktlag eller i andra nordiska länder behöver man en radio som kan hantera rätt frekvenser och rätt kanaler. Om flera personer i ett jaktlag har radion med Bluetooth, som möjliggör digital kommunikation, kan detta vara en viktig egenskap hos en jaktradio.

Andra viktiga egenskaper hos en jaktradio är att den har en lättläst display och en tydlig meny. Att den är vattentät och tål stötar, har en bra batteritid och en bra räckvidd. En jaktradio bör också vara liten och smidig och inte väga för mycket.

Hur gick testerna av jaktradio till?

Våra testvinnande jaktradio i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

Om man jagar, idkar friluftsliv tillsammans med andra eller arbetar inom viltvård eller skogsarbeten är en jaktradio en ovärderlig utrustning att ha med sig då man är i skogen. En jaktradio fungerar som en walkie-talkie men är betydligt mer avancerad och har många fler funktioner. En modern jaktradio kan använda både analog radio men även digital kommunikation. Det finns också modeller som kan hantera flera frekvenser, både 31 MHz och 155 MHz, vilket gör att man kan använda jaktradion med flera jaktlag och i flera nordiska länder som bland annat Norge och Danmark.

När man ska köpa en jaktradio är det viktigt att man först ställer sig frågan hur man ska använda den och var man ska använda den. Därefter bör man även fundera igenom vilka funktioner man behöver ha för att kunna använda sin radio effektivt tillsammans med de andra i jaktlaget. Därefter är det lättare att hitta den jaktradio som man verkligen vill ha.

I vårt test utsåg vi Lafayette Smart Kombipaket med Bluetooth till den bästa jaktradion. Bästa jaktradion i mellanklassmodellen blev Lafayette Smart Jaktpaket 31MHz. Till bästa jaktradio i budgetklassen valdes Zodiac Neo och till bästa jaktradio i specialklassen blev Zodiac Team Pro Waterproof.

Till utmanare för bästa jaktradio valdes Icompaket ProHunt Basic 2 + Peltor Sporttac, Icom ProHunt D52 och Zodiac One.

Källor

Lafayette Smart Kombipaket Blåtand

10

Pris

10.0/10

Kvalitet

10.0/10

Känsla

10.0/10

Funktionalitet

10.0/10

Lämna en kommentar