Bästa jaktskjortan 2024 – skön klädsel vid jakt och hårt arbete

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PN Jakt, Outnorth och Outdoorexperten.

KategoriJaktskjortaBästa pris
PremiumSasta Alaska SkjortaLäs mer…
MediumHärkila Metso Active SkjortaLäs mer…
BudgetDeerhunter Men’s Chris ShirtLäs mer…

När det gäller jakt är man utomhus under största delen av tiden. Dagarna kan bli långa, och ett eftersök kan dra ut på tiden så att klockan plötsligt är mitt i natten. Det ställer stora krav på kläderna som måste tåla olika klimat, väder och tuff terräng. En bekväm jaktskjorta är kanske ett av de allra viktigaste plaggen eftersom den kan användas under alla jaktsäsonger.

En jaktskjorta ska tåla att användas. Under den varma sommaren är det inte ovanligt att skjortan används som yttersta plagg och då ska skjortan tåla att gå emot lite grenar, den ska inte fastna i alla taggbuskar och den ska inte spricka i ärmarna av att man klättrar upp i ett jakttorn. Dessutom måste man kunna röra sig i skjortan på ett bekvämt sätt. Det ska inte strama när man går, man ska kunna lyfta upp vapnet till axeln utan att det tar emot och man ska inte bli för svettig i skjortan. Att prova flera olika varianter innan man hittar sin favorit är inte ovanligt.

De flesta jaktskjortor är tillverkade i lite grövre tyger, men det finns också skjortor i tunt tyg som är speciellt tillverkade för att vara extra hållbara. För många blir jaktskjortan ett plagg som används under varje jakt, och kanske även på fritiden. Därför blir det ofta som så att man väljer en skjortmodell som inte bara är praktisk utan också snygg.

I vårt test har vi tagit med både dyrare och billigare skjortor för att du ska kunna finna en variant som passar just dig och din jakt.

Sasta Alaska Skjorta

Sasta Alaska Skjorta

Flanellskjortan från Sasta är tillverkad av 70 % återvunnen ull och 30 % polyester. Det ger ett behagligt och värmande tyg, samtidigt som skjortan andas mycket bra.

Skjortan har två fickor och den kan knäppas hela vägen nerifrån och uppåt. Det finns också en krage samt knappar i ärmsluten. Skjortan är dessutom väldigt hållbar vilket är ett kriterium för en bra jaktskjorta.

Härkila Metso Active Skjorta

Härkila Metso Active Skjorta

Den här skjortan är av märket Härkila. Den är tillverkad i en blandning av ull och polyester. Det gör att skjortan transporterar bort fukt på ett bra sätt, samtidigt som den också värmer.

Deerhunter Men’s Chris Shirt

Deerhunter Men’s Chris Shirt

Med en blandning av 65 % polyester och 65 % bomull blir den här skjortan både bekväm och hållbar att ha i skogen. Med lång knäppning och en bröstficka passar den också lika bra till vardags som till jakten. Kommer från märket Deerhunter.

Härkila Herlet Tech L/S Skjorta

Härkila Herlet Tech L/S Skjorta

En riktigt stark och hållbar skjorta som inte går sönder i första taget trots tuff jakt. Snabbtorkande, bekväm att bära och dessutom transporterar tyget bort fukt snabbt. 87 % polyester och 13 % spandex gör att skjortan också blir lite stretchig. Har också inbyggt insektsskydd samt en krage som kan fällas upp.

Så här utförde vi testerna av bästa jaktskjorta

  1. Vi börjar med att kartlägga vilka jaktskjortor som finns på den svenska marknaden idag
  2. Sedan går vi igenom utförda och publicerade tester av olika jaktskjortor, samt testar respektive produkt själva
  3. Till sist sammanställer och utvärderar vi informationen från alla tester samt skriver och publicerar vår köpguide med recensioner av bästa jaktskjortor med 3-4 utvalda bäst i test jaktskjortor

Premiumjakt.se är en hemsida som till stor del finansieras genom att länka till olika e-handlare, främst inom jakt. Alla tester genomförs dock helt fristående från dessa företag och de olika tillverkarnas produkter. Innehållet i våra recensioner och köpguider avgörs helt av de enskilda personer som utför samt analyserar testerna.

Bäst i test jaktskjorta

Premium: Sasta Alaska Skjorta

Premium: Sasta Alaska Skjorta

Den här skjortan är perfekt under de kyligare årstiderna tack vare dess värmande egenskaper. Den passar dock inte bara till jakt utan den är lika praktisk till vardags. De naturliga materialen gör också skjortan mer miljövänlig och dessutom kan skjortan tvättas i maskin vilket kan vara ett stort plus för att bli av med smuts. Skjortan torkar också förhållandevis snabbt utan att kyla ner vilket är praktiskt om man bär plagget i snö eller regn.

Tack vare materialen är skjortan också väldigt hållbar och den är också testad av jägare i tuffa miljöer genom Sastas samarbete med lokala jägare. Här behöver du alltså inte vara orolig för att en liten gren ska orsaka ett stort hål i skjortan, eller för att den inte ska hålla för en klättring upp i jakttornet. Det är också en flexibel skjorta vars längd gör att du inte blottar hud när du höjer armarna för att lägga vapnet på plats mot axeln.

Mellan: Härkila Metso Active Skjorta

Mellan: Härkila Metso Active Skjorta

Blandningen av polyester och ull ger en varm och skön skjorta. Modellen har en modern passform och stängs med hjälp av tryckknappar. Här behöver du inte krångla med vanliga knapphål. I slutet på varje arm finns en manschett vars ärmslut kan justeras med de två tryckknapparna. Ärmarna kan också vikas upp om man så vill. Skjortan finns i flera storlekar, men den är inte stretchig. Det betyder dock inte att den är obekväm att bära utan du kan röra dig smidigt och lätt. De kloka färgvalen smälter in bra i skogen och skjortan kan även användas till vardags.

Skjortan är svensktillverkad och kommer från märket Härkila. Inom det här varumärket har jaktkläder tillverkats sedan 1985 och det betyder att tillverkaren har flera års erfarenhet av hur man tar fram jaktkläder av bra kvalitet.

Budget: Deerhunter Men’s Chris Shirt

Budget: Deerhunter Men’s Chris Shirt

Den här jaktskjortan passar precis lika bra till jakten som till arbetsdagar, trädgårdsarbete eller till mötet med jaktklubben. Blandningen av bomull och polyester gör skjortan behaglig att bära både under varma samt kalla dagar, men under vintern kan andra plagg som värmer mer behövas.

Märket Deerhunter som skjortan kommer från började tillverka jaktkläder redan år 1927 fast då inte under samma namn. Det här är ett klassiskt plagg, med en modernare design. De klassiska knapparna, den enkla bröstfickan och kragen gör skjortan till ett plagg som kan kombineras med i stort sett vilka andra kläder som helst. Dessutom är skjortan bra på att transportera bort fukt.

Special: Härkila Herlet Tech L/S Skjorta

Special: Härkila Herlet Tech L/S Skjorta

Det här är en jaktskjorta för den aktiva jägaren. Den är tillverkad i ett material som inte går sönder i första taget trots att jägaren rör sig i tuff terräng med grenar, taggbuskar och annat. Materialet gör också att skjortan andas bra, den transporterar bort fukt på ett väldigt bra sätt och den torkar snabbt om den blir blöt. Skjortan väger också extremt lite och det gör att man kan packa lätt vid behov. En sak som är lite mer unik med den här skjortan är också att den har ett inbyggt insektsskydd mot bland annat fästingar, mygg och bromsar. Skyddet försvinner inte vid tvätt.

Skjortan värmer men den är samtidigt inte för varm för att ha på sig under varma sommarjakter, eller kanske under pürchjakt på våren. Färgen gör dessutom att jägaren smälter in i naturen på ett bra sätt. Ett ytterligare plus är att insektsskyddet inte luktar. Det gör att andra djur i skogen inte skräms. Skjortan överlag är också väldigt tyst, samtidigt som den är rymlig och enkel att röra sig i. Den skyddar också mot solen, och den uppfällbara kragen ger nacke och hals extra skydd.

Utmanare bland jaktskjortor

Chevalier Men’s Shegra Woolmix Shirt LS

Chevalier Men’s Shegra Woolmix Shirt LS

Chevaliers Men’s Shegra Woolmix Shirt LS är en skjorta i ullblandning. Det ger en flanellskjorta som transporterar bort svett och fukt effektivt, samtidigt som materialet är bekvämt att bära. Skjortan är figursydd och har en kroppsnära passform som inte känns för instängd. För de kallare dagarna har skjortan också ett tunt foder och nederkanten är något skopad för att kläderna ska sitta på plats om du har flera lager på dig ute i skogen. På så vis vet du att dina plagg alltid sitter där de ska.

Här behöver du inte leta efter knapphål när du ska stänga din skjorta, utan det är istället smarta tryckknappar som används. Plagget har inga fickor, vilket kan saknas om man inte bär ett annat plagg över den. En stor fördel är dock att ärmsluten knäpps med tryckknappar och det gör att ärmarna kan knäppas upp till exempel i samband med urtagning av ett djur.

När det gäller tålighet är skjortan också hållbar. Den är lite tjockare än många andra skjortor och det minimerar risken för att taggar från buskar eller liknande ska sticka igenom skjortan in i huden.

Skjorta Härkila PH Rangle LS

Skjorta Härkila PH Rangle LS

Härkila PH Rangle LS Skjorta är en skjorta i klassisk modell. Den har flera praktiska fickor och för jägaren som jagar i varmt väder, samt för den som rör sig mycket kommer ryggens överdel i ventilerande mesh som ett välkommet inslag.

Mesh-materialet sitter under det övre oket på ryggen och det gör att myggor eller andra insekter inte så lätt hittar dit för att sticka genom tyget. I slutet av ärmarna kan också ärmsluten ställas in i två lägen tack vare tryckknapparna. Ärmarna kan också vikas upp mer vid behov.

Newton Jungle Green

Newton Jungle Green

Det här är en mer modern skjorta med lite råare design. Bröstfickan har till exempel en dragkedja, kragen är av button down stil och manchetterna har snygga knappar. Materialet är ren bomull och det gör skjortan bekväm att bära. Under en varm dag transporterar den effektivt bort svett från kroppen.

Jaktskjortor – frågor & svar

Innan du köper en jaktskjorta rekommenderar vi att du läser igenom svaren till vanliga frågor om jaktskjortor.

Hur skiljer sig en jaktskjorta från vanliga skjortor?

En jaktskjorta ska hålla dig lagom varm i skogen, samtidigt som den är tillräckligt tålig för att tåla de påfrestningar den möter i form av utstickande grenar, taggbuskar, spikar och klättring upp samt ner för jakttorn.

Skjortan kan vara fodrad för vinterhalvåret, eller tillverkad i ett tunt men hållbart tyg för sommarens och vårens jakter. Dessutom är det viktigt att skjortan är tillverkad i ett följsamt och väl ventilerat tyg. Du ska kunna få upp vapnet på axeln utan att skjortan är i vägen och den ska inte kännas instängd.

Sammanfattning om jaktskjortor

Om du har rätt utrustning eller inte kommer snabbt att visa sig när du ska spendera en hel dag i skogen. Det spelar ingen roll om du ska jaga eller om du bara ska kolla till hur det ser ut med jakttorn eller foderstationer, du behöver trots allt rätt kläder. Din jaktskjorta bör därför klara olika temperaturer och väderlek. Ett annat alternativ är att ha olika skjortor för olika jaktsäsonger. Genom att läsa på lite extra kan du lättare finna en skjorta som passar just dig och ditt sätt att jaga på. Dessutom ska skjortan passa din plånbok.

Här har vi tagit upp flera olika modeller av jaktskjortor. Vi har utsett en produkt i premiumsegmentet, en i mediumklass och en i budgetklass. I premiumklass utser vi Sasta Alaska Shirt till vinnare, i mediumsegmentet finns Härkila Metso Active Shirt och i budgetklass Deerhunter Men’s Chris Shirt. Alla skjortor är hållbara men det finns så klart skillnader mellan prisklasserna. Självklart har vi också med en specialare i form av Härkila Herlet Tech L/S Skjorta som är en skjorta för den verkligt aktiva jägaren. Dessutom tar vi med tre utmanare som alla är väl värda sitt pris. Såväl Chevalier Men’s Shegra Woolmix Shirt LS som Härkila PH Rangle LS och Newton Jungle Green passar alla jägare och skjortorna har också en design som passar bra till vardags.

Hur gick testerna av jaktskjortor till?

Våra testvinnande jaktskjortor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Sasta Alaska Skjorta

10

Pris

10.0/10

Kvalitet

10.0/10

Funktionalitet

10.0/10

Känsla

10.0/10

Lämna en kommentar