Bästa tubkikaren 2024 – få full koll på dina jaktbyten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PN Jakt, Outnorth och Outdoorexperten.

KategoriTubkikareBästa pris
PremiumSwarovski ATX 30-70×95Läs mer…
MediumSwarovski ATS 65 HDLäs mer…
BudgetVortex Diamondback 20-60×60 VinkladLäs mer…

Letar du efter en kikare som gör att du kan se djur och föremål på mycket långa avstånd? Då är en tubkikare det rätta valet för dig. Det är en monokulär kikare med stor frontlins och en kraftig förstoring. En högkvalitativ tubkikare är ett måste vid jakt och fågelskådning. Den gör det möjligt att bättre se djuren på långt avstånd tack vare en förstoring.

Det finns dock ett enormt utbud av olika märken och modeller på marknaden. Dessutom skiljer det ibland flera tiotusentals kronor mellan de olika varianterna. Det finns många olika specifikationer, vilket gör att du kan hitta en tubkikare som passar just dig och ditt ändamål. Det finns bland annat olika förstoringsgrader och storlekar. Generellt sett är en tubkikare ganska lång och har en stor lins, men det finns även mindre varianter. Längden beror på att det krävs extra många linser i denna typ av kikare så att användaren ska kunna se på långa avstånd.

Det är med andra ord inte så lätt för konsumenterna att välja rätt tubkikare. Därför har vi sammanställt denna köpguide. Här har vi testat några av marknadens bästa tubkikare och recenserat dem. För att alla ska hitta en kikare som passar deras budget har vi testat kikare i tre prisklasser: premium, mellan och budget. Vi har även inkluderat en specialkategori för tubkikare som har någon speciell egenskap som vi gärna vill lyfta fram. Längre ned i detta test hittar du även svar på vanliga frågor som konsumenter ofta har när de köper en tubkikare. Vi hoppas att detta ska hjälpa dig att hitta den bästa tubkikaren för just dig.

Vinnaren i detta bäst i test av tubkikare blev Swarovski ATX 30-70×95. Det är även vinnaren i premiumklassen. Swarovski ATS 65 HD utsågs till den bästa tubkikaren i mellanklassen och Vortex Diamondback 20-60×60 Vinklad blev den bästa i budgetklassen. Swarovski ATX/STX Objektivmodul 95MM (30-70X) utsågs till den bästa kikaren med en speciell egenskap. Vi valde även att inkludera två riktigt bra utmanare, Tubkikare Vortex Razor HD 16-48×65, Vinklad och Swarovski Tubkikarset BTX, i detta test. Här nedan kan du läsa mer utförligt om respektive modell och varför vi valde dessa som vinnare.

Swarovski ATX 30-70×95

Swarovski ATX 30-70×95

Swarovski ATX 30-70×95 är testets bästa produkt. Med en perfekt skärpa och närfokusering är denna tubkikare allt du behöver i skogen. Dessutom är den vattentät.

Swarovski ATS 65 HD

Swarovski ATS 65 HD

Swarovski ATS 65 HD är lite billigare, mindre och kompaktare än testvinnaren. Den är dock riktigt bra och ger en maximal färgåtergivning med klara och skarpa kontraster.

Vortex Diamondback 20-60×60 Vinklad

Vortex Diamondback 20-60x60 Vinklad

Vortex Diamondback 20-60×60 Vinklad är en mycket prisvärd tubkikare som passar bra för nybörjare. Det är en lätt och kompakt kikare som är 100 % vattentät och stabil med en objektivdiameter på 60 millimeter. Dessutom ingår en praktisk väska.

Swarovski ATX/STX Objektivmodul 95MM (30-70X)

Swarovski ATX/STX Objektivmodul 95MM (30-70X)

Swarovski ATX/STX Objektivmodul 95MM (30-70X) är en unik modell med ett högteknologiskt modulärt system som ger maximal färgåtergivning med klara kontraster. Den stora frontlinsen garanterar ett stort ljusinsläpp och närfokuseringen är utmärkt. Dessutom är den vattentät upp till 4 meters djup. Denna tåliga tubkikare klarar av många väderförhållanden med extrema temperaturer.

Så här utförde vi testerna av bästa tubkikaren

  1. Vi börjar med att kartlägga vilka tubkikare som finns på den svenska marknaden idag
  2. Sedan går vi igenom utförda och publicerade tester av olika tubkikare, samt testar respektive produkt själva
  3. Till sist sammanställer och utvärderar vi informationen från alla tester samt skriver och publicerar vår köpguide med recensioner av bästa tubkikare med 3-4 utvalda bäst i test tubkikare

Premiumjakt.se är en hemsida som till stor del finansieras genom att länka till olika e-handlare, främst inom jakt. Alla tester genomförs dock helt fristående från dessa företag och de olika tillverkarnas produkter. Innehållet i våra recensioner och köpguider avgörs helt av de enskilda personer som utför samt analyserar testerna.

Bäst i test tubkikare

Premium: Swarovski ATX 30-70×95

Premium: Swarovski ATX 30-70×95

ATX 30-70×95 är en fantastisk tubkikare från Swarovski. Här får du optik i absolut världsklass. Med en perfekt skärpa och närfokusering är denna tubkikare allt du behöver i skogen. Den passar lika bra för jakt som för fågelskådning.

Den optiska nivån i denna tubkikare är otrolig. Swarovski använder sig av en teknik som kallas ”Field Flattener” vilket ger en mycket skarp och krispig bild ända ut i kanten av bilden. Du behöver således inte oroa sig för blurriga kanter. Närfokuseringen är också mycket skarp och bildkvaliteten är den absolut bästa i detta test. Kikaren är utrustad med HD-glas och ger en utmärkt färgåtergivning och hög ljustransmission.

Denna modell skiljer sig från många andra tubkikare eftersom den består av två delar; en okularmodul och objektivmodul. Det unika modulära systemet gör att du kan skräddarsy dina inställningar. Okularmodulen bestämmer om kikaren ska vara vinklad, rak eller binokulär. Med objektivdelen ställer du in frontlinsdiameter och förstoringen. Frontlinsdiametern är 95 millimeter och förstoringen är på 30-70x. Det går att plocka isär de två delarna, vilket ger en mycket kompakt kamera.

Denna kikare är ergonomisk, vilket ger en mycket bra användarupplevelse. Zoomningen för okulärmodulen sitter vid fastsättningspunkten, vilket gör att du enkelt kan justera skärpan såväl som zoomen med samma hand. Att ställa in och justera fokuseringen och zoominställningen samtidigt är väldigt praktiskt och uppskattas av vana jägare och fågelskådare.

Denna proffsiga kikare är dessutom mycket vädertålig. Den är vattentät ned till fyra meters djup och klarar av temperaturer från -25 °C upp till 55 °C.

Denna tubkikare den dyraste i testet, men en tubkikare är ett högteknologiskt instrument. Tekniken är dyrbar i en kikare av denna kaliber. Denna maximala precision kräver en perfekt slipning och montering.

Mellan: Swarovski ATS 65 HD

Mellan: Swarovski ATS 65 HD

Denna lätta och kompakta tubkikare från Swarovski är en värdig vinnare i mellankategorin. Denna kikare är billigare, mindre och kompaktare än testvinnaren. Den är dock riktigt bra och ger en maximal färgåtergivning med klara och skarpa kontraster.

Denna vinklade tubkikare är extremt lätt och väger endast 1 110 gram. Trots dess nätta vikt är den mycket stabil och tålig. Aluminiumchassit ger en robust och tålig känsla. Glaset är miljövänligt och helt fritt från arsenik och bly.

Den är mycket användarvänlig och passar särskilt bra för jägare och fågelskådare som rör sig mycket eller som ofta byter position. Det ergonomiska greppet gör att det går snabbt att ändra riktningen och inställningarna på denna kikare. Dessutom har den ett smart lås som är mycket tyst. Denna kikare har många gånger omnämnts som den lättaste högkvalitativa kikaren i världen.

Precis som andra kikare från Swarovski är optiken riktigt bra. Med en exceptionell skärpa från kant till kant kan du studera djur och föremål mycket långt bort. Den stora frontlinsen ger ett stort ljusinsläpp och maximal och neutral färgåtergivning. Med denna tubkikare går det även att observera föremål extremt nära ända ner till 3 meter.

Den integrerade linsbehandlingen ger ett motljusskydd samt skyddar mot smuts och repor. Linsen är även skyddad mot regn och snö. Precis som många andra kikare från Swarovski klarar även denna modell av extrema temperaturer. Den är dessutom vattentät ner till 4 meters djup.

Okular och linsskydd medföljer vid köp av Swarovski ATS 65 HD. Det finns många tillbehör till den lilla tubkikare, bland annat en beredskapsväska som är bra för att skydda kikaren. Det finns även ett stort antal okular. Detta är en utmärkt tubkikare för dig som vill ha en liten, kompakt och otroligt skarp modell i mellankategorin.

Budget: Vortex Diamondback 20-60×60 Vinklad

Budget: Vortex Diamondback 20-60x60 Vinklad

Denna vinklade tubkikare från Vortex är det givna valet för nybörjaren. Diamondback 20-60×60 Vinklad beskrivs ofta som den bästa instegstubkikaren och testpanelen håller helt och hållet med. Denna kikare är i särklass den bästa i den här prisnivån och är därför den självklara vinnaren i budgetkategorin.

Om du är nybörjare på skjutbanan eller om du precis börjat med fågelskådning kan det vara svårt att veta vilken kikare som är lämpligast. Ibland är det förvirrande att försöka förstå sig på de olika funktionerna och specifikationerna. Denna kompakta och lätthanterliga tubkikare har allt du behöver som nybörjare.

Den är mycket lätt, vilket uppskattas av användare eftersom den ger stabilitet. Det faktum att den är mycket stabil gör den enkel och säker att använda. Denna kikare är dessutom 100 % vattentät och stabil och kommer med en praktisk väska.

Special: Swarovski ATX/STX Objektivmodul 95MM (30-70X)

Special: Swarovski ATX/STX Objektivmodul 95MM (30-70X)

Swarovski ATX/STX Objektivmodul 95MM (30-70X) är en fantastisk bra tubkikare och därför får den en alldeles egen kategori. Denna tåliga kikare klarar av många väderförhållanden med extrema temperaturer. Dessutom är den vattentät upp till 4 meters djup. Detta är vinnaren i specialkategorin.

Swarovski är en världsledande tillverkare när det gäller kikare och optik. Deras modeller kostar ofta en rejäl slant, men du får garanterat en makalöst bra kikare som gör att du kan urskilja även små detaljer på riktigt långa avstånd. Den som aldrig har provat att använda en kikare från Swarovski kan nog inte föreställa sig den utomordentliga kvaliteten.

Denna unika modell har ett högteknologiskt modulärt system som ger maximal färgåtergivning med klara kontraster. Den stora frontlinsen garanterar ett stort ljusinsläpp och närfokuseringen är utmärkt. Ljustransmission är 86 % och närgränsen är 4,8 meter. Den har också ”Field Flattener”-tekniken som skapar en otroligt skarp bild från kant till kant. Detta gör att bilden inte ser böjd ut när du tittar i kikaren.

Även denna kikare från Swarovski består av två delar; en okularmodul och en objektivmodul.
Okularmodulen ställer in om kikaren ska vara vinklad (ATX) eller rak (STX).
Objektivdelen avgör frontlinsdiametern som för denna kikare är 95 millimeter samt förstoring på 30-70x.

Det är en snygg och ergonomisk kikare med magnesiumchassi och miljövänligt glas. Det är en relativt kraftig kikare med en vikt på 2150 gram. Denna tubkikare har även en härdande linsbehandling som skyddar mot repor, damm och smuts. Det är med andra ord en mycket bra kikare som uppskattas av många jägare och fågelskådare.

Utmanare bland tubkikare

Tubkikare Vortex Razor HD 16-48×65, Vinklad

Tubkikare Vortex Razor HD 16-48×65, Vinklad

Vortex Razor HD 16-48×65 är en vinklad tubkikare som är en värdig utmanare i detta bäst i test. Vi rekommenderar denna kikare till ambitiösa nybörjare såväl som till jägare och fågelskådare med mer erfarenhet. Den är något dyrare än budgetvinnaren, men det är en fantastiskt bra kikare med livstidsgaranti. Om du vill ha en tekniskt avancerad kikare till ett rimligt pris är denna ett mycket bra val.

Vortex är ett spännande märke som blivit mycket populärt på sistone. De utvecklar högkvalitativa tubkikare som uppfyller användarnas önskemål och behov. Användarna önskade sig en pålitlig och högkvalitativ kikare med utmärkt optik till ett rimligt pris. Vortex levererade detta med deras Razor HD-serien. Denna modell är Vortex mest påkostade kikare.

Objektivgränsen är 65 millimeter, vilket ger en fantastisk ljusstyrka. High Definition-glaset ger skarpa kontraster och en mycket bra och neutral färgåtergivning. Linserna är behandlade i flera lager, vilket ger maximal ljusstyrka. Linsen är behandlad med en antireflektiv ytbehandling, vilket möjliggör maximalt ljusinsläpp. Med en 16-48x förstoring kan du se djur och föremål på mycket långt håll. Synfältet i denna kikare uppgår till 100 meter med en närgräns på 3,5 meter. Bildkvaliteten är mycket hög med denna tubkikare.

Det är en snygg och praktisk kikare med aluminiumchassi i grönt och grått. Den är förhållandevis lätt med en vikt på 1372 gram och en längd på 358 millimeter. Den är helt vattentät och är tätad med innovativa O-ringar. Den levereras med en mycket praktisk väska samt med linsskydd och okular. Denna händiga kikare är mycket användarvänlig och även nybörjare kan snabbt komma igång och använda den. Ett perfekt val för alla som vill ha mycket kvalitet för pengarna.

Swarovski Tubkikarset BTX

Swarovski Tubkikarset BTX

Tubkikarsetet BTX är en annan kikare från Swarovski i detta bäst i test. Det är en något annorlunda tubkikare som skiljer sig en del från de andra kikarna i testet. Denna premiumkikare har en mycket exklusiv BTX-okularmodul som gör det möjligt att titta igenom kikaren med båda ögonen. Detta är mycket unikt för tubkikare, men det är väldigt användbart för jägare såväl som för fågelskådare.

Swarovskis tubkikare består av två separata delar; okularmodulen och objektivmodulen. Denna modell är har en BTX-okularmodul, vilket gör att du kan titta med båda ögonen i kikaren. BTX är en förkortning för binokulär. Detta ger maximal komfort och passar framför allt dig som vill titta i kikaren under en längre tid.

Denna kvalitetskikare är mycket bekväm och har ett praktiskt pannstöd som du kan vila dig mot när du använder kikaren. Denna kikare ger en förstoring på 30x när den används med objektivmodulerna som är 65 och 85 millimeter och 35x förstoring när den använts med modulen som är 95 millimeter.

Precis som andra kikare från premiummärket Swarovski är optiken i denna kikare fantastisk. Knivskarpa bilder och utmärkt neutral färgåtergivning är bara några av många karaktäristiska egenskaper för optik från Swarovski. Denna tubkikare är såklart inget undantag utan håller genomgående mycket hög kvalitet.

Detta är en mycket exklusiv kikare som vi rekommenderar till den erfarna jägaren eller fågelskådaren som spenderar mycket tid i skogen. Denna tubkikare är en investering som kommer göra det bekvämare på jakten. Det är en av få binokulära tubkikare och därför är det en värdig utmanare i detta test.

Tubkikare- frågor & svar

Innan du köper en tubkikare rekommenderar vi att du läser igenom svaren till vanliga frågor om tubkikare nedan.

Vad är en tubkikare?

En tubkikare är en monokulär kikare som består av ett rör och ett väl utstuderat system av linser. Denna typ av kikare är ofta lång och ganska tjock för att kunna rymma alla linser och samtidigt släppa in tillräckligt med ljus. Främst jägare och fågelskådare använder tubkikare.

Vilka typer av kikare finns det?

Det finns massor av olika sorters kikare. Olika märken, prisklasser och specifikationer kan göra det svårt att veta vad som egentligen är skillnaden mellan de olika modellerna. Som om det inte var nog finns det även olika typer av kikare. Det är vanligt att kategorisera dem som handkikare, kompaktkikare, tubkikare och monokikare.

Handkikare

En handkikare finns i många olika storlekar, utformningar och prisklasser. Oftast är det en relativt smidig kikare som du kan ta med ut i naturen för att titta på fåglar och andra föremål.

Kompaktkikare

En kompaktkikare är oftast lite lättare och mindre än handkikaren. Dessa kompakta kikare får oftast plats i fickan eller i handen. Det är dock viktigt att tänka på att mindre och lättare kikare generellt sett har sämre kvalitet eftersom synfältet är mindre och ljuskänsligheten är sämre. Det finns dock många bra kompakta kikare.

Tubkikare

En tubkikare består av ett långt rör med flera linser. Denna kikare har en kraftig förstoring, vilket gör att du kan se på mycket långa avstånd. Frontlinsen är stor för att kunna släppa in tillräckligt med ljus. Ibland används tubkikare med stativ.

Monokikare

En monokikare är en relativt liten och smidig kikare som endast har en tub. Denna typ av kikare används framför allt i situationer när det krävs en lätt och kompakt, men kraftfull kikare. Monokikaren ser ut som ett rör och är oftast smidigare än handkikare.

Man skiljer även mellan binokulär och monokulär kikare. I en binokulär kikare tittar du med båda ögonen. I en monokulär kikare tittar du endast med ett öga.

Varför skiljer sig ljuskänsligheten så mycket mellan olika kikare?

Kikare har avancerad optik som bygger på avancerad teknik. Olika märken och modeller bygger på olika tekniker och därför skiljer ljuskänsligheten en del mellan dessa. Användningsområdet skiljer sig mellan olika kikare, vilket gör att vissa modeller har högre ljuskänslighet än andra för att kunna uppfylla särskilda krav som efterfrågas av användarna.

Vad betyder skymningstal?

Skymningstalet är mycket viktigt när du väljer kikare, framför allt om du jagar i mörker eller i skymningsljus. Det är nämligen det mått som anger hur bra kikaren fungerar i lågt ljus. Ett högt skymningstal är generellt sett eftersträvansvärt eftersom det innebär att kikaren fungerar väl i dåligt ljus. Detta tal får du fram genom dra roten ur förstoringen multiplicerad med objektivets diameter. En kikare med hög utgångspupill är också bättre i lågt ljus.

Sammanfattning av tubkikare

I denna köpguide har vi testat och recenserat några av marknadens populäraste tubkikare för att kunna utse de allra bästa. En tubkikare används framför allt av jägare och fågelskådare som vill kunna se djur och föremål på mycket långt avstånd. Denna monokulära kikare har vanligtvis en stor frontlins och en mycket kraftig förstoring.

För att kunna uppnå de stora förstoringar som krävs används mycket avancerad optisk teknik. Detta gör att tubkikaren är en stor investering för nybörjaren såväl som för den erfarna. Det finns ett enormt utbud av olika märken och modeller på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst. Det skiljer ofta flera tusen kronor mellan modellerna och de har olika specifikationer som kan vara svåra att tyda.

Vi gjorde denna köpguide med förhoppningen att underlätta köpet av tubkikare. Vi vill att alla ska hitta en kikare som passar deras budget och därför har utsett vinnare i tre prisklasser: premium, mellan och budget. Vi inkluderade även en specialkategori samt svar på vanliga frågor som köpare ofta har i samband med köpet av tubkikare.

Vinnaren i detta bäst i test av tubkikare samt vinnaren i premiumklassen blev Swarovski ATX 30-70×95. Swarovski ATS 65 HD utsågs till den bästa tubkikaren i mellanklassen och Vortex Diamondback 20-60×60 Vinklad blev den bästa i budgetklassen. Swarovski ATX/STX Objektivmodul 95MM (30-70X) utsågs till den bästa kikaren med en speciell egenskap. Vi valde även att inkludera två fantastiska utmanare, Tubkikare Vortex Razor HD 16-48×65, Vinklad och Swarovski Tubkikarset BTX, i detta test. I detta test finns det något för alla, oavsett om du är nybörjare eller proffs.

Hur gick testerna av tubkikare till?

Våra testvinnande tubkikare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Swarovski ATX 30-70×95

10

Pris

10.0/10

Kvalitet

10.0/10

Funktionalitet

10.0/10

Känsla

10.0/10

Lämna en kommentar